Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięso

Zawiesista zupa jarzynowa z mieloną wołowiną

Składniki:

  • 50 dkg chudej mielonej wołowiny
  • 4 łodygi selera naciowego pokrojone w 2 cm kawałki
  • 1 cebula pokrojone w pół plastry o grubości 5 mm
  • 1 oczyszczona, pokrojona w paski zielona papryka
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki nie solonego soku pomidorowego
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 1 szklanka sosu pomidorowego
  • 2 kostki bulionu wołowego
  • 2 łyżeczki chili mielonego
  • 2 puszki wypłukanej białej fasoli konserwowej
  • 2 szklanki posiekanej kapusty

Sos czosnkowy do dań z grilla Iwony

Składniki: duży naturalny jogurt 4-5 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę 3 łyżki majonezu łyżka przyprawy maggi ½ szklanki posiekanego zielonego koperku łyżeczka  soli ziołowej pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: W szklanej miseczce dokładnie  wymieszać wszystkie składniki sosu, doprawić do smaku. Doskonale smakuje z grillowanym mięsem, paluszkami i chipsami.

Marynata do ryb z grilla Iwony

Składniki: 1 duża cebula pokrojona w krążki ¼ litra białego wina 1/8 litra sosu sojowego 1 przeciśnięty  przez praskę czosnek 4 łyżki oleju szczypta pieprzu cayenne Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i  przyprawić kawałki ryb, odczekać 2 godziny w chłodnym miejscu i po osączeniu grillować.