Składniki: • 1 kg wołowiny bez kości • 2 ogórki kiszone • 10 dag słoniny • cebula • 2 suszone grzybki • łyżka musztardy • łyżka oliwy • łyżka mąki • łyżeczka vegety • tłuszcz do smażenia • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w poprzek włókien na plastry grubości 1,5 – 2…
Składniki: 4 plastry polędwicy wołowej (20 dag każdy), 3 średnie cebule, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki mąki, 4 łyżki smalcu, 3 łyżki sproszkowanej słodkiej papryki, 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki kminku, 75 dag ziemniaków, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 4 zielone papryki, 4 pomidory, 6 debreczynśkich kiełbasek (można zastąpić cienkimi parówkami) Sposób przyrządzenia: Cebulę drobno pokroić.…
Składniki: 0,8 kg wołowiny 0,5 kg ziemniaków 2 cebule 250 g pieczarek 5 łyżek masła 1 szkl. śmietany sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić w plastry, zbić tłuczkiem i posolić. Rozpuścić w garnku masło, włożyć warstwę zrazów, warstwę drobno pokrojonej cebuli, warstwę posiekanych grzybów, warstwę pokrojonych w talarki ziemniaków, poprzednio sparzonych. Doprawić solą i pieprzem.…
Składniki: • 1.5 kg pręgi wołowej • 3 cbule • 2 łyżki tłuszczu • 1.5 łyżeczki soli • 0.25 łyżeczki pieprzu • 75 dag kapusty kwaszonej • 1 listek laurowy • 1 szklanka wrzątku Sposób wykonania; Mięso pokrajać w dużą kostkę, zrumienić na gorącym tłuszczu, wyjąć na talerz, Cebulę obrać, posiekać, włożyć na rozgrzany tłuszcz,…