Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięso z wieprzowiny

Gulasz wieprzowy z grzybami Romana

Składniki: 1 kg wieprzowiny na gulasz 50 dkg świeżych grzybów leśnych lub pieczarek ½ szklanki rosołu 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 20 dkg boczku liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić w kostkę, grzyby wypłukać, oczyścić i pokroić na ćwiartki. Boczek pokroić w kostkę. Boczek smażyć na maśle i gdy się wytopi…

Ozorki w sosie koperkowym

Składniki: 4 ozorki jarzyny jak do rosołu ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz Sos: 3 łyżeczki masła 3 łyżeczki mąki 4 łyżki drobno posiekanego koperku 3 łyżki śmietany sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Ozorki wyszorować pod bieżącą wodą, usunąć ślinianki znajdujące się z obu stron u nasady. Włożyć ozorki do wrzącej wody i gotować około…

Pieczeń wieprzowa w herbacie

Tłusty kawałek mięsa wieprzowego, boczek, żeberka, podgardle albo karkówkę bez kości na noc zostawić w lodówce w przykrytej misce posmarowany oliwą z miodem, solą i ulubionymi przez ciebie ziołami. Nazajutrz osmaż mięso na gorącej oliwie smalcu lub maśle gee. Włóż do brytfanki, obłóż miazgą zgniecionego czosnku. Miazgi ma być dużo, użyj 3x tyle czosnku ile…

Smożka kęblinowska

Składniki: 1kg podgardla lub pachwiny wieprzowej 80 dag cebuli 10 dag smalcu 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka słodka mielona, przyprawa do karkówki Sposób przyrządzenia: Mięso kroimy w drobną kostkę smażymy w głębokim tłuszczu ok. 30 minut dodając wszystkie przyprawy. Następnie dodajemy pokrojoną w talarki cebulę. Dusimy dopóki cebula nie będzie…

Schab pieczony z ogórkami kiszonymi i papryką

Składniki: schab bez kości-w całości z jak najmniejszą liczbą błon ogórki kiszone papryka konserwowa sól pieprz majeranek czosnek Przybory: gruba igła mocna nitka ostry długi nóż Sposób przyrządzenia: W schabie rozcinamy kieszeń, wbijamy nóż w jeden koniec schabu i tniemy w nim otwór który ma przypominać torbę. Wcieramy przyprawy na zewnątrz oraz wewnątrz, czosnek ucieramy…