Chyba nie ma takiego myśliwego, który nie byłby dumny, że udato mu się upolować to zwierzę należące do najniebezpieczniejszych okazów dzikiej fauny. Dzik to sprytny i bojowy przeciwnik, który zazwyczaj potrafi się dobrze bronić. Nie na darmo więc gorąco upragnionym trofeum myśliwskim są duże zakrzywione kły dzika (dolne – szable, długości około 21 cm, i…
Tag: mięso z dzika
Dziczyzna
Comber dzikiego królika z sosem jabłkowym
by Michał Milak • • 0 Comments
2 combry dzikiego królika opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, w brytfannie obsmażyć ze wszystkich stron na 4 łyżkach oleju słonecznikowego brytfannę wsunąć na środkowy poziom piekarnika do pieczenia, wygotowany sos z pieczenia uzupełniać dolewanym co jakiś czas wywarem z cielęciny (100 ml). Temperatura pieczenia: w piekarniku tradycyjnym (uprzednio nagrzanym) około 200°C w piekarniku z…
Dziczyzna
Gulasz wykwintny
by Marian Borkowski • • 0 Comments
Składniki:
- 1 kg mięsa z dzika lub sarny,
- 10 dag boczku wędzonego,
- 25 dag pieczarek,
- 3 łyżki sklarowanego masła,
- 4 średnie cebule,
- po 1 czubatej łyżce koncentratu pomidorowego i mąki,
- szklanka wytrawnego czerwonego wina,
- 1 liść laurowy,
- 2 goździki,
- 4 ziarnka jałowca,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki galaretki porzeczkowej,
- natka do przybrania.
Dziczyzna
Żeberka z dzika duszone
by Marian Borkowski • • 0 Comments
Składniki: ok. 1 kg żeberek z dzika, 10 dag smalcu, 1 średnia cebula, łyżka stołowa mąki, 2 duże ząbki czosnku, sól, pieprz mielony. Bejca: pół szklanki octu 10%, dwie i pół szklanki wody, 1 łyżeczka cukru, 5 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu czarnego, 2 liście laurowe, 5 ziaren jałowca, 2 średnie cebule. Sposób przyrządzenia:…