
Skład:
- 1kg wołowiny z łopatki
Marynata:
- sok cytrynowy -1 część
- woda przegotowana – 1 część
- 2 ząbki czosnku
- szczypta mielonego kminku
- pieprz

Skład: 600 g polędwicy 2 trufle 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 120 ml madery 120 ml wywaru 250 g zielonego groszku sól pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, oczyścić z błon, pokroić na plastry grubości 1 cm, zbić je, posolić i oprószyć mąką. Kłaść na rozgrzanym maśle i rumienić z obu stron. Trufle umyć, zalać…
Skład: ozorek wołowy włoszczyzna mąka masło chrzan tarty przyprawy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ozorek dokładnie wyszorować, włożyć do garnka , zalać wrzątkiem. Dodać włoszczyznę, cebulę, pieprz, ziele, liść laurowy. Gotować ok. 3 godzin. Z ugotowanego ozora, gdy przestygnie ściągnąć skórkę. W rondlu przygotować z masła i mąki jasną zasmażkę, dodać utarty chrzan, rozprowadzić chłodnym wywarem,…
Składniki: – kawałek wołowiny bez kości – 1,5 dużej marchewki na osobę – dwie małe cebulki na osobę – 1,5 dużej pietruszki na osobę – 2 ziemniaki na osobę – kilka ząbków czosnku – sól, pieprz – zioła: oregano, majeranek, rozmaryn (każde opcjonalnie) – olej lub smalec (najlepiej gęsi smalec) – opcjonalnie pocięta skórka z…