Skład: 1kg wołowiny (zrazowej) 10dkg słoniny, włoszczyzna 1 szklanka octu olej masło sól, pieprz, goździki, liście laurowe, ziele angielskie, jalowiec Sposób przyrządzenia: Mięso dokładnie umyć, włożyć do zalewy 1 szklanki octu,1 szklanki wody i przypraw. Pozostawić w chłodnym miejscu. Po upływie 2 dni mięso ponownie opłukać, naszpikować słupkami słoniny, doprawić solą i pieprzem. Do rondla…
Tag: mięso wołowe
Wołowina
Polędwica wołowa bardzo soczysta
by Daga • • 4 komentarze
Skład: polędwica wołowa masło rodzynki słonina wino wytrawne sos sojowy zioła przyprawowe sok z cytryny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Z wina, sosu sojowego, soku cytrynowego i przypraw sporządzić marynatę. Umytą polędwice zamarynować na kilka godzin, kilkakrotnie obracać mięso. Słoninę pokroić w cienkie płaty. Polędwicę wyjąć z marynaty, ułożyć na płatach słoniny, posypać rodzynkami, zawinąć słoninę,…
Wołowina
Sztuka mięsa w sosie koperkowym
by Teresa • • 0 Comments
Skład: 1kg mięsa wołowego włoszczyzna cebula masło mąka koperek śmietana sól, pieprz, vedetta Sposób przyrządzenia: Włoszczyznę umyć, rozdrobnić zalać wodą i doprowadzić do wrzenia, dodać przyrumienioną nad ogniem cebulę, gotować klika minut. Mięso umyć i włożyć do wrzącego wywary, gotować aż mięso będzie miękkie. Przygotować sos koperkowy. Masło podgrzać na patelni, dodać mąkę, nie rumienić.…
Wołowina
Befsztyk wołowy
by Daga • • 8 komentarzy
Wołowina
Bryzol z polędwicy wołowej
by tinca • • 0 Comments
Skład: polędwica wołowa (środkowa) olej sok cytrynowy sól, pieprz Sposób wykonania: Polędwicę kroimy na plastry o grubości około 2,5 cm. Lekko rozbijamy dłonią i skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso po około 2 minuty z każdej strony. Podając możemy na bryzol położyć jajko sadzone, podduszone piórka cebuli czy…

