Składniki: 2 kg szynki wieprzowej 3 cebule 3 ząbki czosnku ½ szklanki suszonych śliwek 4 grube plastry wędzonego boczku 4 łyżki masła ½ szklanki czerwonego słodkiego wina pęczek bazylii szczypta majeranku sól, pieprz do smaku kilka ziaren jałowca olej Sposób przyrządzenia; Szynkę umyć, osączyć na papierowym ręczniku i naciąć dużą kieszeń, wykrojone mięso pokroić w…
Tag: mięso wieprzowe
Listy
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym
by Olga • • 0 Comments
Składniki: 3 łyżki musztardy ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu mielonego 50 dkg polędwicy 2 łyżki oleju 4 łyżki octu winnego 2 łyżki syropu klonowego lub 1 miodu 1,5 łyżeczki posiekanej szałwii Sposób przyrządzenia: W małej miseczce wymieszać 1 łyżkę musztardy, sól i pieprz, nasmarować mieszanką polędwiczki. Na dużej patelni rozgrzać olej, obrumienić polędwiczki ze…
Listy
Zupa mięsna drobiowo wieprzowa
by Jolanta Puchacz • • 0 Comments
Składniki: 10 dkg filetów z kurczaka 10 dkg mięsa wieprzowego bez kości 50 dkg szynki 10 dkg fasolki szparagowej 1 litr bulionu warzywnego sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzania: Mięso i szynkę pokroić w paski. Doprowadzić do wrzenia 4 szklanki bulionu warzywnego, dodać paski mięsa i szynki, gotować powoli około 20 minut, dodać pokrojoną na…
Listy
Aromatyczna zupa z mięsem wieprzowym
by Bozena Żelichowska • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg łopatki wieprzowej 1 łyżka oliwy 1 dymka 1 łodyga selera naciowego ½ łyżeczki octu 6% sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone mięso pokroić w paski, zalać 4 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia, gotować aż mięso zmięknie, przyprawić. Cebulkę i łodygę selera obrać, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać…
Listy
Zapiekanka z mielonego mięsa wieprzowego
by Jadwiga Szozda • • 0 Comments
Składniki: ½ kg mielonego mięsa wieprzowego 2 żółtka 2 łyżki zielonych oliwek 2 łyżki ostrej musztardy 1 średnia cebula sól, pieprz oregano do smaku ziemniaki Sposób przyrządzenia: Mielone mięso wymieszać z żółtkiem i musztardą, dodać oliwki i posiekaną cebulę, wymieszać i przyprawić do smaku solą szczyptą oregano i pieprzem do smaku. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym…