Składniki: ozór wołowy lub ozorki wieprzowe 1 korzeń pietruszki 1 cebula 1 marchewka kawałek selera liść laurowy, ziele angielski do smaku sól, pieprz Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka bulionu wołowego ¼ szklanki rodzynek ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich szczypta skórki otartej z cytryny 3 łyżki soku cytrynowego sól, pieprz, cukier do…
Tag: mięsne
Listy
Ozór wołowy w sosie pomidorowym
by Teresa Niemirycz • • 0 Comments
Składniki: 1 ozór wołowy lub 4 wieprzowe 1 korzeń pietruszki 1 cebula 1 marchewka kawałek selera liść laurowy, ziele angielski do smaku sól, pieprz 2 szklanki sosu pomidorowego Sposób przyrządzenia: Ozór dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Zalać wrzątkiem, chwilę gotować, odcedzić. Ponownie zalać zimną wodą, dodać obrane jarzyny i przyprawy, gotować aż ozorek będzie miękki.…
Listy
Królik duszony z papryką
by Justyna Gajda • • 0 Comments
Listy
Królik a la zając z imbirem
by Karolina Lupa • • 0 Comments
Składniki:
- 1 królik około 1 ½ kg
- 4 cytryny
- 5 łyżek oliwy
- 1 ½ szklanki bulionu warzywnego
- szczypta imbiru sól, pieprz do smaku
- ½ szklanki posiekanej zielonej pietruszki
Listy
Królik w śmietanie i winie
by Maria Brodacz • • 0 Comments
Składniki: 1 królik około 2 kg 1 szklanka białego wytrawnego wina 2 łyżki masła 2 marchewki 4 średnie cebule 2 łyżki mąki 25 dkg pieczarek 1 szklanka śmietany 3-4 żółtka sól, pieprz do smaku cytryna Sposób przyrządzenia: Królika umyć, osączyć i podzielić na porcje. Warzywa umyć, obrać i drobniutko pokroić. W rondlu stopić masło, wrzucić…