Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięsne

Pierś z kurczaka w marynacie

Składniki: 70 dkg piersi z kurczaka sól, pieprz do smaku Marynata: łyżka jasnego sosu sojowego łyżeczka mielonej  papryki 4 łyżki oleju łyżeczka świeżego startego imbiru Sposób przyrządzenia: Umyte mięso pokroić w plastry, z każdego plastra wykroić po 2 medaliony, rozbić  lekko tłuczkiem, natrzeć solą i pieprzem. Wszystkie składniki marynaty wymieszać dokładnie. Marynatą posmarować mięso, owinąć…

Kurczak w pomarańczowym sosie z brokułami

Składniki: 2 średnie kurczaki / razem około 3 kg/ szczypta tartej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku ½ kg marchewki 1 duża cebula pół pęczka tymianku ½ szklanki soku pomarańczowego 1 ½ kg brokułów ½ litra bulionu drobiowego 5 łyżek wermutu 1 szklanka śmietany kremówki 5 łyżek masła Sposób przyrządzenia: Kurczaki umyć, osączyć poporcjować, natrzeć…

Kurczak z gruszkami

Składniki: 2 kurczaki sól, pieprz do smaku 10 dkg margaryny 400 ml różowego wina 6 gałązek tymianku 6 gałązek rozmarynu 4 łyżki borówek 8 gruszek   Sposób przyrządzenia: Kurczaki poporcjować na 8 kawałków, natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na margarynie, wlać wino, dodać zioła, piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C około 45 minut.…

Schabowe w pikantnej panierce Iwony

Składniki: 4 plastry schabu przyprawa do mięsa 4 jajka paczka pikantnych krakersów 1 szklanka bułki tartej 2 łyżki mąki sól, pieprz do smaku olej Sposób przyrządzenia: Plastry schabu umyć, osączyć na papierowym ręczniku, lekko rozbić, oprószyć przyprawą do mięsa, szczyptą pieprzu i soli do smaku. Krakersy drobniutko rozkruszyć, wymieszać z mąką i tartą bułką. W…