Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięs i ryb

Gruszka z żurawiną do mięs

Składniki: 1 gruszka 4 łyżeczki konfitury z żurawiny do mięs Sposób przyrządzenia: Gruszkę przekroić na pół. Obrać ze skórki. Wydrążyć gniazda nasienne. Połówki gruszki zalać wodą i ugotować na pół miękko. Wyjąć ostrożnie aby się nie połamała. W miejsca po gniazdach nasiennych nałożyć po 2 łyżeczki konfitury z żurawiny. Podawać do pieczonych mięs.

Ziemniaki z groszkiem

Składniki: 1 kg ziemniaków 40 dkg zielone groszku konserwowanego 3 łyżki masła posiekany koperek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać umyć, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, dodać zielony groszek, chwilkę smażyć. Tak przygotowany groszek dodać wraz z rozpuszczonym masłem do ziemniaków, obsypać koperkiem i pieprzem, delikatnie wymieszać. Tak przyrządzone ziemniaki są…

Grecka surówka z kapusty

Składniki: 50 dkg białej kapusty 2 łyżki oliwy ½ szklanki zielonego groszku konserwowanego 1 zielona i czerwona papryka 3 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kapustę drobno pokroić. Czosnek obrać, posiekać. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w słomkę.  Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać kapustę i pozostałe składniki, dusić na małym ogniu aż kapusta zmięknie.…

Ziemniaki niespodzianka

Składniki: 1 kg ziemniaków 5 łyżek masła 5 łyżek tartego żółtego sera sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, osuszyć. Używając ostrego noża ponacinać je głęboko. Zrobić to z uwagą aby ziemniaki się nie rozsypywały. Każdy ziemniak przyprawić solą i pieprzem, posmarować obficie masłem i posypać serem. Zapiekać w temperaturze 210 stopni C, aż będą dostatecznie…

Aromatyczna kapusta

Składniki: 35 dkg pokrojonej drobno białej kapusty 2 łyżki masła 1  łyżka maku odrobina otartej skórki z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kapustę zalać wodą, doprowadzić do ,wrzenia i odcedzić. Ponownie zalać, tym razem wrzątkiem i gotować aż zmięknie. W dużym rondlu rozgrzać masło, dodać odcedzoną kapustę i pozostałe składniki,…