Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięs i ryb

Ziemniaki po hiszpańsku

Składniki: 2 główki czosnku 4 łyżki mąki szklanka mleka 1,5 kg ziemniaków Sposób przyrządzenia: Obrane z łusek i przepłukane ząbki czosnku dusić z tłuszczem pod przykryciem, aż będą miękkie. Dusić mąkę wymieszaną w zimnym mleku. Zagotować ciągle mieszając, aż następnie zmiksować na gładki sos. Ziemniaki ugotować, przetrzeć i dokładnie wymieszać z sosem czosnkowym. Przepis nadesłany…

Brokuły z fasolką szparagową w sosie

Składniki: 15 dkg różyczek brokuły 15 dkg fasolki szparagowej 3 cm kłącza imbiru 3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz ½ szklanki bulionu warzywnego oliwa Sposób przyrządzenia: Brokuły i fasolkę umyć. Pokroić na części. W rondlu doprowadzić do wrzenia, dodac fasolkę, gotować 5 minut, dodać brokuły i gotować kolejne 3 minuty, dolać…

Glazurowane cebulki

Składniki: 40 dkg małych cebulek 4 łyżki masła 1 łyżka cukru ½ kostki rosołowej sól, pieprz sok z cytryny – alternatywnie Sposób przyrządzenia: Cebulki obrać, zalać w rondlu wrzątkiem, dodać sól do smaku, gotować 5 minut, odcedzić. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulki i pozostałe składniki, smażyć ostrożnie mieszając Az cebulka będzie dostatecznie miękka. Cebulki…

Ziemniaki piure

Składniki: 1 kg ziemniaków ½ szklanki mleka 2 łyżki masła sól do smaku Sposób przyrządzenia: Obrane i umyte ziemniaki zalać wrzątkiem, przyprawić solą, gotować aż będą miękkie. Odlać wodę, dodać gorące mleko i masło, na kilka minut przykryć pokrywką. Po tym czasie ziemniaki wymieszać i dokładnie ugnieść tłuczkiem do ziemniaków lub rozgnieść w specjalnej prasce.…