Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięs i ryb

Prosta surówka z marchwi z chrzanem

Składniki: 40 dkg marchwi 1-2 jabłka 2 łyżki tartego chrzanu pół szklanki śmietany natka pietruszki sól cukier sok z cytryny (ostatecznie kwasek cytrynowy) do smaku Sposób przyrządzenia: Marchew umyć, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Jabłka umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wymieszać z marchewką, śmietaną,…

Pan pomidor pod pierzynką

Składniki: 5 dużych pomidorów 250 g tłustego twarożku śmietankowego 2 łyżki stołowe śmietanki kremówki 3 ząbki czosnku Szczypior Sól Pieprz Sposób przyrządzenia: Pomidory myjemy i każdego z nich przekrawamy w poprzek na 4 równe plastry. Czosnek obieramy i rozgniatamy. Rozgnieciony czosnek dodajemy do twarożku, solimy i dokładnie mieszamy. Do masy twarożkowej dodajemy 2 łyżki stołowe…

Surówka do obiadu

Składniki:

  • główka kapusty pekińskiej
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki zielone(lub kiszone, konserwowe, jakie kto lubi)
  • koperek
  • mała cebula (najlepiej czerwona)
  • kilka rzodkiewek
  • sos koperkowo- ziołowy


Sposób przyrządzenia:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Kapustę przekroić na pół i poszatkować. Pomidory, ogórki, cebule pokroić w kostkę(niezbyt drobną). Koperek posiekać. Rzodkiewkę pokroić w plasterki lub w ósemki. Wrzucić odsączoną kukurydzę. Sos zrobić wg przepisu na opakowaniu i zalać warzywa. Od razu po zalaniu surówka jest chrupiąca, natomiast gdy trochę postoi jest miękka-jak kto woli. Inna uboższa, jednak również smaczna wersja to sama kapusta zalana sosem.

Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta przez Sylwia

Paszteciki do czerwonego barszczyku

Składniki na ciasto: 60 dag mąki 2/3 kostki margaryny 2 jajka(1całe+1żółtko)białko na posmarowanie pasztecików 3 dag drożdży 2/3 szklanki gęstej śmietany olej do smarowania blachy Sposób przyrządzenia: Farsz:1/2kg grzybów leśnych, ugotować, przemielić przez maszynkę do mielenia mięsa.30dkg kiszonej kapusty ugotować, pokroić drobno i dodać do  grzybów,przyprawy9pieprz,sól,majeranek,Vegeta)troszkę żółtego sera, przesmażona drobno w kostkę pokrojona cebula, troszkę…

Młode, opiekane ziemniaczki

Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 100 ml oleju sól, pieprz, tymianek, czerwona słodka papryka Sposób przyrządzenia: Ziemniaczki obieramy, większe przekrawamy na pół. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy do niego ziemniaczki. Smażymy je aż nabiorą złotego koloru. co kilka minut należy je przemieszczać aby sie nie przypaliły. W międzyczasie posypujemy solą i pieprzem. Na końcu…