Składniki: 1 mały melon kantalupa 1 mały melon miodowy 10 dkg sera feta kilka listków mięty Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone melony przekroić w poprzek na połówki, wydrążyć gniazda nasienne, obrać ze skóry, miąższ pokroić w średniej wielkości kostkę, wymieszać, schłodzić. Tak przygotowane owoce posypać posiekanymi listkami mięty i pokruszonym drobno serem feta.
Tag: melony
Owoce
Przekąska z melona, nektarynek i szynki parmeńskiej
by Tomek Lenczewski • • 0 Comments
Składniki: ½ melona miodowego 4 nektarynki 25 dkg szynki parmeńskiej w plastrach pieprz mielony Sposób przyrządzenia: Melon pokroić na 16 części, miąższ odkroić od skóry, nektarynkę na ósemki. Plastry szynki parmeńskiej pokroić w paski. Na wykałaczkę nabijać zwinięte ozdobnie paski szynki i kawałek owocu. Całość oprószyć pieprzem, schłodzić i podawać.
Desery
Melony z lodami lub sorbetem owocowym
by Grzegorz Jeziorowski • • 0 Comments
Składniki: 2 małe melony kantalupa sok z 1 cytryny lody lub sorbet owocowy Sposób przyrządzenia: Melony umyć, osuszyć, przekroić w poprzek na połowę, usunąć gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce skropić sokiem cytrynowym, schłodzić. Wgłębienie powstałe po wydrążonych gniazdach nasiennych wypełnić gałkami lodów lub sorbetu.