Składniki: ciasto tarte w ilości potrzebnej do wypełnienia brytfanki 1 szkl. konfitury z róży 2 tabliczki gorzkiej czekolady ¾ szkl. rodzynek ¾ szkl. orzechów laskowych różyczki z marcepana tłuszcz do formy Sposób wykonania: Ciasto ułożyć w formie wysmarowanej tłuszczem. Następnie 1 tabliczkę pokruszonej czekolady wymieszać z konfitura i rozsmarować ją na cieście. Na konfiturze posypać…
Tag: mazurki
Ciasta
Ciasto na mazurki
by Agnieszka Tuszyńska • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ szkl. mąki pszennej 2 czubate łyżki cukru pudru 200 g masła 3 żółtka Sposób wykonania: Żółtka ugotowane na twardo przetrzeć przez sito. Następnie masło posiekać razem z masłem, wówczas dodać jeszcze cukier oraz żółtka. Całość dokładnie zagnieść na twarde ciasto. Wstawić na 15 minut do lodówki.
Mazurek
Bakaliowy mazurek
by Ewa Jezierska • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl. rodzynek ½ szkl. cukru ½ szkl. migdałów ½ szkl. posiekanych fig skórka z 1 cytryny cykata 2-3 mielone goździki cynamon ½ szkl. mąki 3 jajka masło Sposób wykonania: Figi oraz skórkę z cytryny posiekać po czym dodać do nich rodzynki, migdały, cukier, cykatę, mielone goździki oraz cynamon. Całość dokładnie wymieszać po czym…
Mazurek
Mazurek sułtański
by Beata Sobieraj • • 0 Comments
Składniki: 6 jajek 300 g mąki 300 g cukru 200 g rodzynek 200 g migdałów 200 g fig Sposób wykonania: Żółtka z dodatkiem cukru ubić na parze po czym zdjąć rondelek z pary i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo mąkę. Następnie wrzucić rodzynki, migdały i figi, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną…
Mazurek
Mazurek z różaną konfiturą
by Ilona Masłowska • • 0 Comments
Składniki: 3 jajka 1 szkl. cukru 2 łyżki konfitury z róży 120 g migdałów 60 g tartej bułki Sposób wykonania: Jajka utrzeć z dodatkiem konfitur i cukru po czym dodać zmielone migdały oraz bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć na blasze wyłożoną papierem pergaminowym wysmarowanym masłem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na kilka minut. Przed…