Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: masło

Ciasteczka kakaowe Gosi

Składniki: 125 g masła 125 g miałkiego cukru 250 g mąki 1 czubata łyżka kakao 2-3 łyżki miałkiego cukru Sposób wykonania:Do masła wsypać 125 gram cukru. Całość dokładnie utrzeć, wówczas wbić jajko oraz wsypać mąkle i kakao.Ponownie dokładnie wymieszać aby powstało gładkie ciasto.Z powstałego ciasta formować małe kulki, które obtoczyć w pozostałym cukrze.Ciasteczka ułożyć na…

Grzyby smażone z czosnkiem

Składniki: 60 g masła 4 łyżki oliwy 750g mieszanych grzybów 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Masło razem z oliwą rozgrzać po czym wrzucić grzyby i trzymać na ogniu ok. 15 minut dość często mieszając. Następnie dodać posiekany czosnek i dusić jeszcze przez  5 minut. Na sam koniec doprawić…

Przegrzebki z kawiorem

Składniki: 3 łyżki masła 45 dag małych przegrzebków pieprz 30 g kawioru z jesiotra sok z ½ cytryny Sposób wykonania: Na rozgrzany tłuszcz wrzucić przegrzebki, które doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie dodać do nich kawior oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i od razu podawać.

Pascha z bakaliami

Składniki:po 50 g orzechów włoskich, migdałów (bez łupiny), daktyli, fig i rodzynekpo 2 łyżeczki skórki startej ze sparzonej cytryny i pomarańczykieliszek koniaku 120 g masła 350 g cukrucukier waniliowy 8 żółtekkilogram tłustego twaroguwiśnie z konfitury do dekoracjiSposób przyrządzenia:Orzechy, migdały, daktyle i figi posiekać. Wymieszać z opłukanymi rodzynkami i skórką z cytryny oraz pomarańczy. Bakalie zalać…

Fladra w maśle z orzechami

Składniki: 4 fladry sok z cytryny smalec masło 4 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 cytryny sól biały pieprz Sposób wykonania: Fladry skropić sokiem z  cytryny oraz oprószyć solą i pieprzem. Następnie obtoczyć ryby w mące i smażyć na rozgrzanym smalcu ok. 6-8 minut.  Między czasie na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekane orzechy po czym polać ryby.…