Składniki: 125 g masła 125 g miałkiego cukru 250 g mąki 1 czubata łyżka kakao 2-3 łyżki miałkiego cukru Sposób wykonania:Do masła wsypać 125 gram cukru. Całość dokładnie utrzeć, wówczas wbić jajko oraz wsypać mąkle i kakao.Ponownie dokładnie wymieszać aby powstało gładkie ciasto.Z powstałego ciasta formować małe kulki, które obtoczyć w pozostałym cukrze.Ciasteczka ułożyć na…
Tag: masło
Grzyby
Grzyby smażone z czosnkiem
by Katarzyna • • 0 Comments
Składniki: 60 g masła 4 łyżki oliwy 750g mieszanych grzybów 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Masło razem z oliwą rozgrzać po czym wrzucić grzyby i trzymać na ogniu ok. 15 minut dość często mieszając. Następnie dodać posiekany czosnek i dusić jeszcze przez 5 minut. Na sam koniec doprawić…
Owoce morza
Przegrzebki z kawiorem
by Kamil • • 0 Comments
Składniki: 3 łyżki masła 45 dag małych przegrzebków pieprz 30 g kawioru z jesiotra sok z ½ cytryny Sposób wykonania: Na rozgrzany tłuszcz wrzucić przegrzebki, które doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie dodać do nich kawior oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i od razu podawać.
Desery
Pascha z bakaliami
by Dominika Ołdziejewska • • 0 Comments
Składniki:po 50 g orzechów włoskich, migdałów (bez łupiny), daktyli, fig i rodzynekpo 2 łyżeczki skórki startej ze sparzonej cytryny i pomarańczykieliszek koniaku 120 g masła 350 g cukrucukier waniliowy 8 żółtekkilogram tłustego twaroguwiśnie z konfitury do dekoracjiSposób przyrządzenia:Orzechy, migdały, daktyle i figi posiekać. Wymieszać z opłukanymi rodzynkami i skórką z cytryny oraz pomarańczy. Bakalie zalać…
Sola i Flądra
Fladra w maśle z orzechami
by Monika • • 0 Comments
Składniki: 4 fladry sok z cytryny smalec masło 4 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 cytryny sól biały pieprz Sposób wykonania: Fladry skropić sokiem z cytryny oraz oprószyć solą i pieprzem. Następnie obtoczyć ryby w mące i smażyć na rozgrzanym smalcu ok. 6-8 minut. Między czasie na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekane orzechy po czym polać ryby.…