Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: masło

Sos maślany z rumem

Składniki: łyżka masła śmietankowego łyżka mąki ½ cytryny ¾ szkl. wina stołowego ½ szkl. cukru kieliszek rumu Sposób wykonania: Masło wymieszać razem z mąką po czym rozprowadzić 1 ½ szkl. wody. Następnie dodać cukier i doprowadzić całość do wrzenia. Następnie przecedzić i wlać rum, wino oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać i ponownie zagotować.

Masło zielone

Składniki: 200 g masła pęczek natki pietruszki ¼ łyżeczki kawsku cytrynowego sól Sposób wykonania: Masło utrzeć aby było miękkie po czym dodać do niego posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz kwaskiem cytrynowym. Masło uformować w kostkę i schłodzić.

Masło rakowe

Składniki: 250 g masła 2 szkl. utłuczonych skorupek rakowych Sposób wykonania: Skorupki utłuc po czym wrzucić je do rondelka z rozgrzanym masłem. Cały czas mieszając przesmażyć na małym ogniu. Gdy masło się zarumieni, wówczas go przecedzić, wlać do słoika i odstawić do ostygnięcia.