Składniki: łyżka masła śmietankowego łyżka mąki ½ cytryny ¾ szkl. wina stołowego ½ szkl. cukru kieliszek rumu Sposób wykonania: Masło wymieszać razem z mąką po czym rozprowadzić 1 ½ szkl. wody. Następnie dodać cukier i doprowadzić całość do wrzenia. Następnie przecedzić i wlać rum, wino oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać i ponownie zagotować.
Tag: masło
Dodatki
Masło zielone
by Adela Rudnicka • • 0 Comments
Składniki: 200 g masła pęczek natki pietruszki ¼ łyżeczki kawsku cytrynowego sól Sposób wykonania: Masło utrzeć aby było miękkie po czym dodać do niego posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz kwaskiem cytrynowym. Masło uformować w kostkę i schłodzić.
Dodatki
Masło śledziowe
by Julia Turek • • 0 Comments
Składniki: 200 g masła 70 g filetów śledziowych 4 g gorczycy Sposób wykonania: Filety zemleć dwa razy w maszynce po czym zmiksować je z miękkim masłem oraz gorczycą. Następnie uformować batonik i schłodzić go w lodówce.
Dodatki
Masło rakowe
by Wiktoria Piątkowska • • 0 Comments
Składniki: 250 g masła 2 szkl. utłuczonych skorupek rakowych Sposób wykonania: Skorupki utłuc po czym wrzucić je do rondelka z rozgrzanym masłem. Cały czas mieszając przesmażyć na małym ogniu. Gdy masło się zarumieni, wówczas go przecedzić, wlać do słoika i odstawić do ostygnięcia.
Dodatki
Masło z pomidorami
by Hanna Kulesza • • 0 Comments
Składniki: 400 g masła 180 g pomidorów sól Sposób wykonania: Sparzone pomidory obrać ze skórki po czym przetrzeć je przez sito. Następnie masło utrzeć i gdy będzie miękkie wymieszać z pomidorami. Doprawić do smaku solą.