Składniki:
- 50 dag hreczanej mąki
- 0,5 l mleka
- ½ łyżeczki soli
- 3 dag drożdży
- jajko
- masło do smażenia
- bita śmietana
- konfitura
Składniki: 50 dag hreczanej mąki 0,5 l mleka ½ łyżeczki soli 3 dag drożdży jajko masło do smażenia 1/3 szkl. roztopionego masła do polania Sposób wykonania: Do wrzącego mleka dodać mąkę oraz sól i odstawić do ostygnięcia, wówczas dodać pokruszone drożdże oraz jajko. Gdyby ciasto wyszło za gęste dodać jeszcze odrobinę wody. Ostawić ciasto w…
Składniki: 2 gałązki szałwii 50 g szynki 200 g masła pieprz Sposób wykonania: 180 g masła roztopić na małym ogniu. Powstała pianę zdjąć łyżką a dodać listki szałwii i całość poddusić. Następnie dodać zebrana wcześniej pianę z masła i całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać drobno pokrojoną szynkę i doprawić do smaku pieprzem.
Składniki: 4 gałązki natki pietruszki 50 g szynki 200 g masła pieprz Sposób wykonania: Masło roztopić na małym ogniu. Powstała pianę zdjąć łyżką a dodać listki natki i całość poddusić. Następnie dodać zebraną wcześniej pianę z masła i całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać drobno pokrojoną szynkę i doprawić do smaku pieprzem.