Składniki:
- 15 dag masła
- 15 dag cukru pudru
- 3 żółtka
- jajko
- 2 łyżki rumu
- łyżeczka skórki z cytryny
- 20 dag mąki pszennej
- 2,5 dag drożdży
- tłuszcz d formy
- tarta bułka do formy
Składniki: 0,5 l suchego niebieskiego maku kostka masła 1 ½ szkl cukru pudru 1 szkl. mąki krupczatki łyżeczka rozdrobnionych goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej 2 żółtka jajko 1 ½ szkl. bakalii ½ szkl. cukru kryształu 2 białka tłuszcz do formy Sposób wykonania: Do maku dodać miękkie masło, jajko, mąkę, cukier puder, żółtka oraz przyprawy. Całość dokładnie…
Składniki: 1 szkl. płatków owsianych łyżka masła łyżka cukru pudru Sposób wykonania: Na rozgrzane masło wsypać płatki oraz cukier puder. Trzymać na małym ogniu aż płatki zbrązowieją i staną się kruche, wówczas zdjąć je z ognia i zmiażdżyć. Idealne nadają się do posypania różnych deserów.
Składniki: 1 szkl. mleka łyżka cukru łyżeczka masła łyżeczka budyniowego proszku 2 łyżki zimnego mleka Sposób wykonania: 2 szkl. wody z dodatkiem cukru i skórki cytrynowej doprowadzić do wrzenia trzymać na ogniu aż powstanie syrop. W miedzy czasie mleko zagotować z dodatkiem cukru, wówczas dodać do niego syrop oraz masło. Całość dokładnie wymieszać i dodać…
Składniki: okrągłe biszkopciki 3 op. serka homogenizowanego 3 żółtka 1 szkl. cukru pudru kostka masła 1 szkl. rodzynek 1 szkl. smażonej skórki pomarańczowej Sposób wykonania: Biszkopty ułożyć na dnie formy jeden obok drugiego. Następnie masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka. Gdy składniki się połączą dodając jeszcze ser oraz…