Składniki: 5 łyżek cukru 3 cebule 1 szkl bulionu 1 cytryna 1 łyżka masła szczypta soli 1 łyżka mąki Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć cukier aby powstał karmel, wówczas rozprowadzi go bulionem. Następnie dodać posiekaną cebule. Doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz solą. Zaprawić odrobiną mąki.
Tag: masło
Listy
Pasta z twarogu i migdałów
by Wanda Miłek • • 0 Comments
Składniki: 20 dag twarogu łyżka masła 3 łyżki posiekanych migdałów 4-5 ząbków czosnku sól pieprz Sposób wykonania: Twaróg rozetrzeć razem z masłem i posiekanym czosnkiem. Następnie dodać jeszcze posiekane migdały. Wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Listy
Pasta z twarogu i orzechów
by Wanda Miłek • • 0 Comments
Listy
Ciasteczka z mąki kukurydzianej
by Urszula Cywińska • • 0 Comments
Składniki: 15 dag mąki kukurydzianej 15 dag masła 15 dag cukru pudru Sposób wykonania: Masło posiekać razem z mąką po czym dodać jeszcze cukier puder. Całość zagniatać aż powstanie gładkie ciasto. Uformować z niego małe ciasteczka, które ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.
Listy
Grzanki do zupy grochowej
by Dagmara Maj • • 0 Comments
Składniki: 4 cienkie kromki chleba 2 dag masła lub margaryny Sposób wykonania: Kromki chleba pokroić w kostkę, którą wrzucić na patelnie z rozgrzanym tłuszczem. Trzymać na małym ogniu dość często mieszając aż grzanki się zarumienią.