Składniki: 1 ½ szkl mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 170 g niesolonego masła 1 ¾ szkl brązowego cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 jajka 170 g kawałków półsłodkiej czekolady Sposób wykonania; Masło zmiksować razem z cukrem i waniliową do uzyskania gładkiej masy, wówczas dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz…
Tag: masło
Listy
Różyczki brokułów w sosie maślano -cytrynowym
by Malwina Krysiak • • 0 Comments
Składniki: 2 szalotki ¼ szkl białego wytrawnego wina sok z 1 cytryny 250 g niesolonego masła sól biały pieprz 1 brokuł Sposób wykonania; Na patelnie wlać wino, ½ soku z cytryny i wrzucić posiekane szalotki. Gotować na małym ogniu, aż cały płyn wyparuje. Wówczas jeszcze bardziej zmniejszyć ogień i dodawać kawałki masła, cały czas mieszając…
Listy
Klasyczna brukselka z masłem
by Magda Filipek • • 0 Comments
Składniki: ½ l brukselki 60 g niesolonego masła sól biały pieprz szczypta gałki muszkatołowej Sposób wykonania; Brukselkę przekroić wzdłuż na pół po czym zalać 2 litrami osolonej wody i gotować d miękkości. Następnie odcedzić brukselkę i wrzucić do rondla z rozgrzanym masłem. Oprószyć ją solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Delikatnie wymieszać i podawać z…
Listy
Polenta z masłem i serem
by Alina Jędrzejczak • • 0 Comments
Składniki: 4 szkl wody 1 łyżeczka soli 1 szkl polenty ½ szkl startego parmezanu 1 łyżka masła Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do wrzenia, osolić do smaku po czym cały czas mieszać trzepaczką wlewać stopniowo polentę. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do zgęstnienia od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżka. Po około 25 minutach dodać masło…
Listy
Zielony groszek z miętą Oli
by Ola Flis • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl wyłuskanego świeżego groszku ½ łyżeczki cukru 2 łyżki masła sól pieprz 3 łyżki posiekanych listków mięty Sposób wykonania; Groszek zalać ocukrzoną wodą i gotować około 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie go odsączyć. Następnie dodać masło oraz posiekaną miętę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.