Składniki: 1 kg oczyszczonej fasolki szparagowej 7 papryczek chili pozbawionych nasion 7 ząbków czosnku 3,5 łyżeczki nasion gorczycy 3,5 łyżeczki nasion kopru 5 szklanek octu 5 % 5 szklanek wody ½ szklanka soli Sposób przyrządzenia: Strąki fasoli ułożyć w 7 sterylnych słoiczkach, dodać 1 papryczkę chili, 1 pokrojony na ćwiartki ząbek czosnku, ½ łyżeczki gorczycy…
Tag: marynowana
Listy
Cukinia w marynacie z wina, czosnku i miodu
by Marzena Zatoń • • 0 Comments
Składniki: 3 młode cukinie olej sól, pieprz Marynata: ¼ szklanki białego wina 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy 3 łyżeczki miodu 1 łyżka posiekanej bazylii sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cukinię obrać ze skóry, pokroić w plastry, zalać przyprawionym solą i pieprzem wrzątkiem na 3 minuty, odcedzić. Przygotować marynatę. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki.…
Panga
Panga w ostrej marynacie
by Olga Szklarska • • 0 Comments
Przetwory z papryki
Papryka w czosnkowej marynacie
by Sonia Ogonowska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg kolorowej papryki 6 dkg soli 35 dkg drobno pokrojonego czosnku liść laurowy pieprz ziarnisty 1 litr wody ¼ szklanki octu spirytusowego cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Paprykę ułożyć na blaszce do pieczenia i piec 15 w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 stopni C, schłodzić, obrać ze skóry, pokroić w plastry o szerokości…
Warzywa
Warzywa w sosie słodko kwaśnym
by Wiktoria Gałuszka • • 0 Comments
Składniki: 5 kg kolorowej papryki oczyszczonej i podzielonej na części 2,5 kg małych pomidorów 30 dkg obranego czosnku 5 dkg cukru 10 dkg soli 2 szklanki octu spirytusowego 2,5 szklanki oleju pieprz mielony Sposób przyrządzenia: W rondlu wymieszać wszystkie składniki, powoli podgrzewając doprowadzić do wrzenia, gotować tak aby tylko „migało” przez 10 minut. Gorące przekładać…