Składniki:
- 1,5 l rosołu z cielęciny,
- 20 dag kaszy jęczmiennej,
- 70 dag pomidorów,
- 10 dag cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 100 ml śmietany,
- 5 dag żółtego sera,
- sól, pieprz, cukier i imbir do smaku.
Rozpoczynamy sezon gilowy 2005 chciałem Wam przedstawić przepis na ziemniaki duszone. Potrawa znana w niewielu regionach polski choć ostatnio rozpowszechnia się bardzo szybko / i bardzo dobrze / .Pochodzenie duszonych przypisuje się zachodnim sąsiadom ,danie uległo spolszczeniu na Śląsku gdzie jest od lat nieodzownym elementem imprez i zabaw plenerowych. Składniki: ziemniaki cebula marchewka pory buraczek…
Składniki: 4 porcje: 4 dzwonki łososia (około 70 dag) pół szklanki gęstej śmietany 2 cebule sok i skórka otarta z cytryny 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól Wykonanie: Śmietanę wymieszaj z solą i otartą skórką z cytryny. Umyte i osuszone dzwonki łososia natrzyj śmietaną, nadziej na rożen lub upiecz na grillu. Cebulę drobno pokrój, skrop…
Składniki: 800 g schabu 2-3 łyżki oliwy po łyżce pokrojonej zielonej pietruszki i szczypiorku jarzynka pieprz Wykonanie: Mięso opłucz, osusz i usuń kości kręgosłupa. Następnie pokrój je na kotlety grubości 1,5 cm tak, aby każdy kotlet miał kostkę żebrową. Kostki oczyść z błonki, mięso lekko rozbij. Teraz wymieszaj oliwę z pietruszką, szczypiorkiem, jarzynką do mięs…