Składniki: 1/3 szkl. posiekanego pora ¼ szkl. sosu tamari ¼ szkl. wina ryżowego 1 łyżeczka startej skórki z limonki 2 łyżki startego imbiru 1 łyżka oleju roślinnego 2 łyżeczki przyprawy orientalnej Sposób wykonania: Wszystkie podane składniki wrzucić do miski i dokładnie wymieszać.
Tag: marynaty
Marynaty
Marynata Justyny
by Justyna Rodziewicz • • 0 Comments
Składniki: ½ szkl. oliwy z oliwek ¾ szkl. octu sherry 2 łyżki ostrej papryki 1 łyżka pieprzu 4 rozgniecione ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego oregano 2 liście laurowe 1 łyżeczka soli koszernej Sposób wykonania: Wszystkie podane składniki wrzucić do miseczki i dokładnie ze sobą połączyć.
Marynaty
Marynata kubańska łagodna
by Karol Dziubiński • • 0 Comments
Składniki: ¼ szkl. posiekanego pora 1/8 szkl. posiekanego czosnku ½ szkl. soku z pomarańczy ¼ szkl. soku z limonki ¼ szkl. oliwy z oliwek 2 łyżeczki soli koszernej ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki posiekanej kolendry ½ szkl. wywaru z warzyw 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1…
Przetwory z papryki
Papryka w czosnkowej marynacie
by Sonia Ogonowska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg kolorowej papryki 6 dkg soli 35 dkg drobno pokrojonego czosnku liść laurowy pieprz ziarnisty 1 litr wody ¼ szklanki octu spirytusowego cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Paprykę ułożyć na blaszce do pieczenia i piec 15 w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 stopni C, schłodzić, obrać ze skóry, pokroić w plastry o szerokości…
Warzywa
Warzywa w sosie słodko kwaśnym
by Wiktoria Gałuszka • • 0 Comments
Składniki: 5 kg kolorowej papryki oczyszczonej i podzielonej na części 2,5 kg małych pomidorów 30 dkg obranego czosnku 5 dkg cukru 10 dkg soli 2 szklanki octu spirytusowego 2,5 szklanki oleju pieprz mielony Sposób przyrządzenia: W rondlu wymieszać wszystkie składniki, powoli podgrzewając doprowadzić do wrzenia, gotować tak aby tylko „migało” przez 10 minut. Gorące przekładać…