Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: margaryna

Ciasteczka Magdaleny

Składniki: 1 kostka margaryny 1 kostka smalcu 5 szklanki mąki 4 żółtka 3,5 – 4 dkg drożdży ½ l śmietany Sposób wykonania: Margarynę i smalec posiekać razem z mąką po czym dodać żółtka oraz drożdże wymieszane ze śmietaną. Całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Następnie schłodzić ciasto w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkować i…

Orzeszki z kremem na przekąskę

Ciasto: 3 szkl. mąki ½ szkl. cukru pudru 1 kostka margaryny 2 jajka ¼ łyżeczki sody 1/3łyżeczki soli Masa: puszka słodzonego mleka zagęszczanego ½ kostki margaryny Sposób wykonania: Składniki podane na cisto dokładnie ze sobą wyrobić po czym uformować a niego małe kuleczki. Przełożyć je do małych foremek i upiec w rozgrzanym piekarniku. Następnie puszkę…

Ciastka

Składniki: * 1 kg mąki * 4 jajka * ok. 2 szklanki cukru * śmietana gęsta (ok. 2 szt.) * 1 kostka margaryny (minus plaster) stopić * cukier waniliowy (2 szt.) * proszek do pieczenia (2 szt.) Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki zagnieść, rozwałkować, posypać cukrem. Następnie wykrawać ciastka. Piec w temperaturze 180-190 stopni, czas: 15-20…

Czekolada domowa

Składniki:
– pół kostki margaryny
– 1 szklanka cukru
– 3 łyżki cukru waniliowego
– 3 łyżki kakao
– pół paczki mleka w proszku
– 1/4 szklanki wody

Sposób przyrządzenia:
Taką czekoladę robiła nam moja mama kiedy byliśmy dziećmi – to taki smak dzieciństwa. Margaryne z cukrem roztopić stale mieszając, dodać cukier waniliowy, wodę i kakao. Odstawić z ognia ,przestudzić ,dodać mleko i dobrze wymieszać. Wylewamy na talerz a gdy ostygnie wstawiamy do lodówki -możecie dodać do niej bakalie lub orzechy .
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa.

Holenderski tościk

Składniki: kromka pieczywa tostowego margaryna cukier biały Sposób przyrządzenia: Pieczywo opiekamy w opiekaczu aż będzie lekko brązowe, następnie smarujemy margaryną, na wierzch posypujemy cukrem! Pychota! Zamiast cukru może być zwykły herbatnik. Tu w Holandii jest to bardzo popularny toaścik!