Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: marchewki

Zupa z dorsza Karoliny

Składniki: 50 dag filetów z dorsza 0,5 l bulionu sok z cytryny kilka marchewek korzeń pietruszki por sól pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Rybę namoczyć w soku z cytryny. W między czasie warzywa drobno posiekać, wrzucić do bulionu i lekko podgotować. Następnie dorsza pokroić w duże kawałki i dodać je do zupy. Gotować kilka minut…

Sałatka z marchwi i cebuli

Składniki: 60 dag marchwi 1 cebula Sos: 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Obraną marchew i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie składniki  podane na sos dokładnie wymieszać ze sobą i polać nim sałatkę. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut. Jeśli sałatkę przełożymy do zamkniętych…

Małże Pana Romana

Składniki: 2 kg małży 2-3 cebule 1-2 marchewki ¼ bulwy selera ½ pora ½ pęczka natki pietruszki 4 owoce jałowca 8 ziaren czarnego pieprzu 2 listki laurowe sól 0,5 l wytrawnego białego wina Sposób wykonania: Małże dokładnie oczyścić. W między czasie pokroić marchewkę, selera, pora oraz cebulę. Dodać owoce jałowca rozgnieść i wrzucić do garnka,…

Pizza z ozorkami wieprzowymi, marchewką, pieczarkami i pomidorami

Sos: 1 łyżeczka masła 1 cebulka 1 ząbek czosnku 1 puszka krojonych pomidorów ½ kostki bulionu warzywnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 1 łyżeczka ketchupu sproszkowany czosnek sól, mąka ziemniaczana Sposób wykonania: Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę,…

Marchewka z cynamonem i octem balsamicznym-Iwony

Składniki: ½ kg marchewki 1 łyżka masła 3 cm pokruszonej laski cynamonu sól, cukier, ocet balsamiczny do smaku Sposób przyrządzenia: Marchewkę dokładnie umyć, obrać, pokroić skośnie w plastry ok. 1 cm. W niedużym rondlu rozgrzać masło dodać marchew i cynamon chwilę smażyć .Podlać kilkoma łyżkami wody ,dusić pod przykryciem aż marchewka zmięknie , do tak…