Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: marchew

Sałatka rosyjska

Składniki: •  25 dag buraków ćwikłowych •  25 dag ziemniaków •  10 dag marchwi •  15 dag ogórków kiszonych •  20 dag cebuli •  20 dag kapusty kiszonej •  natka pietruszki •  koperek   Zaprawa: •  ćwierć szklanki 6% octu owocowego (np. jabłkowego) lub sok z dużej cytryny •  pół szklanki oleju •  łyżka cukru…

Surówka z marchwi

Składniki: 30 dag marchewki 20 dag pieczarek natka pietruszki oliwa sól, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku. Sposób przyrządzenia: Marchewki oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Pieczarki oczyścić, opłukać , pokrajać w paseczki, wymieszać z marchewką, posiekaną natką pietruszki i oliwą, doprawić do smaku.

Marchew z grochem lub fasolą

Składniki: • 70 dag marchwi • 25 dag ziemniaków • kości schabowe • 10 dag grochu lub fasoli • sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Oczyszczoną marchew ugotować na kościach schabowych razem z moczonym uprzednio w wodzie grochem lub fasolą. Gdy fasola jest miękka, dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Całość przecieramy przez sito, usuwając…

Mazurska sałatka z marchwi

Składniki: • 30 dag marchwi • główka sałaty • żółtko • 2 dag masła • ocet • sól, pieprz Sposób wykonania: Ugotować do miękkości marchewki w dużej ilości wody.Po ugotowaniu wyjąć je z wody i zupełnie ostudzić, po czym pokrajać na kawałeczki i włożyć w salaterkę wysłaną listkami sałaty. Rozetrzeć jedno ugotowane żółtko z łyżką…

Marchew smażona

Młoda marchewka jest bardzo smaczną smażona. Jeśli jest mała, zostawić w całości, większą po oskrobaniu, przekroić na dwoje lub czworo, opłukać, obgotować i podłożywszy łyżkę masła, posolić, zalać kilku łyżkami wody lub rosołu i dusić w parze pod przykryciem. Gdy już nawpół miękka, wsypać sporo miałkiego cukru, nie przykrywając już, smażyć raczej, a nie dusić…