Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: małe co nieco

Ziemniaki faszerowane porami

Składniki: • 7 ziemniaków • 6 małych porów • 2 jajka • 4-6 dag startego żółtego sera • 2 łyżki śmietany • 1 łyżka masła • gałka muszkatalowa • sól • pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć, oprószyć solą, zawinąć w folię aluminiową każdy i piec w mocno nagrzanym piekarniku około 40 minut. Pory…

Placki ziemniaczane

Składniki: • 8 dużych ziemniaków • 1 duży ziemniak ugotowany • 3/4 szklanki mleka • 2 dag drożdży • 1 jajko • 1 łyżka mąki • 1 łyżeczka cukru • 1 cebula • sól • vegeta • olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Ugotowany ziemniak zetrzeć na tarce, dodać rozkruszone drożdże, połowę ciepłego mleka, mąkę i…

Drożdżaczki z mięsem

Składniki: • 45-55 dag mąki • 1 i 1/2 szklanki mleka • 2 jajka • 3 dag drożdży • 1 łyżka cukru • 1 łyżeczka mąki • 25 dag mięsa mielonego • 1 cebula • sól • pieprz • tłuszcz Sposób przyrządzenia: Do 1/2 szklanki ciepłego mleka włożyć drożdże, po jednej łyżeczce cukru i mąki,…

Chlebek czosnkowy z bazylią

Składniki: 4 ząbki czosnku 1 pęczek bazylii 12,5 dag masła 1 bagietka pokrojona w kromki Sposób przyrządzenia: Zmiażdżony czosnek wymieszać z posiekaną bazylią i masłem, doprawić solą. Przygotowanym masłem posmarować bagietkę. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Posmarowane kromki położyć jedna na drugiej, zawinąć w folię aluminiową i zapiekać ok. 15 min.

Prowansalskie grzanki serowe

Składniki: majonez 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka ostrej musztardy 5 dag żółtego sera (tartego) 2 ząbki czosnku szczypta pieprzu cayenne bułka bagietka Sposób przyrządzenia: Majonez,przecier pomidorowy,musztardę i ser włożyć do miski.Obrany czosnek rozgnieść w prasce.Wszystkie składniki razem wymieszać.Masę utrzeć na krem,przyprawić na ostro musztardą z dodatkiem pieprzu cayenne.Bagietkę pokroić w cienkie kromki i posmarować…