Składniki: • 8 dużych ziemniaków • 20 dag sera białego • 4 dag cebuli • 4 dag tłuszczu • sól, pieprz • 1 dag tartej bułki Sposób przyrządzenia: Ugotować w łupinach duże ziemniaki. Przygotować ser. Zemleć w maszynce, ewentualnie utrzeć, usmażyć cebulę i dodać do sera. Przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki obrać z łupin, przekroić…
Tag: małe co nieco
Przekąski
Knedle z mięsem
by Eljot • • 0 Comments
Przekąski
Plyndze – poznańskie placki ziemniaczane
by Poznaniak • • 1 Comment
Składniki: • 1 kg ziemniaków • 1 duża cebula • 2 ząbki czosnku • 2 jajka • 2 – 3 łyżki mąki • smalec do smażenia (może być olej) • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wybrać duże ziemniaki, obrać, opłukać. Zetrzeć na drobnej tarce razem z cebulą i czosnkiem. Odsączyć nieco masę, dodać jajka, mąkę, sól…
Przekąski
Tartinki
by marek • • 0 Comments
Przekąski
Oładki galicyjskie
by Monia • • 0 Comments
Składniki: • 1,25 kg ziemniaków • 1 szklanka mąki pszennej • 1/2 szklanki śmietany 30-procentowej • 4 jajka • 3 łyżki cukru pudru • 2 pełne łyżki rodzynek • szczypta zmielonego cynamonu • sól do smażenia: • 1 szklanka oleju Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o małych otworach i odcisnąć sok. Żółtka…