Składniki: • 25 dag białej fasoli • 40 dag kiełbasy – zwyczajnej, podwawelskiej • 2 papryki • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 4 łyżki koncentratu pomidorowego • 4 łyżki oleju • łyżka mąki pszennej • 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Fasolę opłukać, zalać 1 l zimnej wody i…
Tag: małe co nieco
Przekąski
Kraszanka
by Migd@l • • 0 Comments
Składniki: • 1 kg ziemniaków • 10 dag boczku • 10 dag cebuli • sól, pieprz • ziele angielskie Sposób przyrządzenia: Obrane ziemniaki i cebulę pokroić w plastry i włożyć na patelnię z podsmażonym, drobno posiekanym boczkiem. Przyprawić solą, pieprzem i zielem angielskim i dusić pod przykryciem. Podawać z kiszonym ogórkiem lub surówkami z warzyw.
Przekąski
Ziemniaki z sosem twarogowym
by sara • • 0 Comments
Składniki: 1 kg młodych ziemniaków sól 8 dag pestek słonecznika 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 mały ogórek sałatkowy 1 cebula 1 pęczek trybuli 50 dag twarogu naturalnego 15 dag kwaśnej śmietany pieprz świerze zioła do dekoracji Sposób przyrządzenia: Ziemniaki dokładnie umyć,gotowaćccc około 15 minut w osolonej wodzie na średnim ogniu. Pestki słonecznika zrumienić…
Przekąski
Bułeczki zwane „kanapkami”
by marek • • 0 Comments
Wziąć pszennego, ale nie zupełnie świeżego chleba, bo taki się lepiej kraje, skroić ze wszystkich stron twardą skórkę, krajać cienkie plasterki i posmarować je świeżym masłem. Poprzednio należy przygotować sardele, opłukane i obrane z kości grzbietowej; na każdą bułeczkę położyć parę paseczków sardeli wzdłuż, na krzyż albo w kwadrat, okroić kawałki wystające, a miejsca próżne…
Przekąski
Bułeczki zwane „kanapkami”
by marek • • 4 komentarze
Wziąć pszennego, ale nie zupełnie świeżego chleba, bo taki się lepiej kraje, skroić ze wszystkich stron twardą skórkę, krajać cienkie plasterki i posmarować je świeżym masłem. Poprzednio należy przygotować sardele, opłukane i obrane z kości grzbietowej; na każdą bułeczkę położyć parę paseczków sardeli wzdłuż, na krzyż albo w kwadrat, okroić kawałki wystające, a miejsca próżne…