Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: małe co nie co

Bób z dipem z tuńczyka

Składniki: 50 dkg obranego ze skórek bobu 4 ząbki czosnku 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego 20 dkg tuńczyka w oleju sok z połowy cytryny Sposób przyrządzenia: W dużym rondlu podgrzać 1 litr wody, dodać sól, 1 łyżkę oliwy, bób…

Blok czekoladowy

Składniki: 1 kostka margaryny 0,5 szklanki wody 2 szklanki cukru 5-6 łyżek kakao 0,5 kg mleka w proszku bakalie wg gustu (rodzynki, orzechy itp.) 2 opakowania herbatników 20 dkg wafelków np.: śmietankowych Sposób przyrządzenia: Wodę, margarynę i cukier razem zagotować aż do roztopienia. Mleko w proszku i kakao wymieszać razem; powoli, ciągle mieszając, wlewać gorącą…

Mus z ginem i wątróbką

Składniki: 10 dag wątróbki wołowej 100 ml ginu miąższ z połówki niedużej cytryny sól i pieprz (do smaku) Sposób przyrządzenia: Surową wątróbkę zmiksować w blenderze. Stopniowo dolewać gin, cały czas miksując. Na końcu dodać miąższ z cytryny, dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku. Mus posiada niepowtarzalny aromat i smak. Trudno uwierzyć, ale warto spróbować. Nie tylko…

Cynamonowe tosty z owocami

Składniki: 4 kromki białego chleba tostowego 1 obrany i pokrojony w plastry banan ½ szklanki mleka 2 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego ½ łyżeczki mielonego cynamonu dowolne owoce wymieszane z zagęszczonym sokiem owocowym Sposób przyrządzenia: Mleko, jajka i przyprawy zmiksować. Każdą z kromek chleba tostowego umoczyć w przygotowanym mleku, ułożyć na blaszce do zapiekania. Na…

Pączki leniwe

Motto Janka: Dla mnie frajda jest to, że ktoś z tego może skorzystać. Składniki na ciasto takie jakie każdy z Żarłoków stosuje do robienia pączków, w proporcji do : 0,5 kg mąki 5-7 brzoskwiń lub słodkich jabłek, gruszek, truskawek, można użyć gotowych dżemów z większymi kawałkami owoców, lub ananasem pokrojonym w 0,5 cm kostkę 0,5…