Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: małe co nie co

Liwance

Składniki: 1/2 litra mleka 2 jajka 3 dag drożdży szczypta cukru i soli mąka Sposób przyrządzenia: Wszystko razem zmieszać. Mąkę dodać w takiej ilości aby ciasto żeby przyjęło konsystencję śmietany. Odstawić aż drożdże zaczną pracować, a ciasto zwiększy objętość. Tak jak naleśniki usmażyć na patelni. Dobra rada: Jeśli lubisz słodkości możesz je zjeść z masłem…

Naleśniki meksykańskie

Składniki ciasta: 17 dag mąki pszennej 8 dag mąki kukurydzianej 1 szklanka mleka 2 jajka 3/4 szklanka wody sól 2 łyżki oleju Składniki nadzienia: 1 szklanka ugotowanej fasoli 2 łyżki oleju 2 jajka 10 dag kiełbasy lub szynki ostra papryka 4 dag tłuszczu do smażenia Sposób przyrządzenia: Przygotować ciasto naleśnikowe z mąki pszennej i kukurydzianej,…

Naleśniki biszkoptowe z mięsem

 Składniki: 25 dag mąki 3 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody (ciepłej) 3 łyżki oleju lub stopionego masła 4 dag tłuszczu do smażenia 1/2 łyżeczki cukru , sól Nadzienie mięsne: 25-30 dag mięsa gotowanego 1 łyżka zielonej natki cebula, sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Żółtka jajek wymieszać z mlekiem, dodać sól, cukier i przesianą mąkę,…

Miód z maślanki

 Składniki: 1 litr maślanki 0,70 kg cukru Sposób przyrządzenia: Maślankę wlewamy do garnka z grubym dnem ,dosypujemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godzinę tak długo aż nabierze konsystencji i barwy miodu. Cały czas mieszamy aby się nie przypalił. Doskonały na chleb z masłem. Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta.…