Składniki: 1/2 litra mleka 2 jajka 3 dag drożdży szczypta cukru i soli mąka Sposób przyrządzenia: Wszystko razem zmieszać. Mąkę dodać w takiej ilości aby ciasto żeby przyjęło konsystencję śmietany. Odstawić aż drożdże zaczną pracować, a ciasto zwiększy objętość. Tak jak naleśniki usmażyć na patelni. Dobra rada: Jeśli lubisz słodkości możesz je zjeść z masłem…
Tag: małe co nie co
Przekąski
Naleśnikowy Specjał Karoliny
by Karolina {Nina} • • 0 Comments
Składniki: Ciasto: 1 1/3 szklanki mąki (25 dag) 1 1/2 szklanki mleka 3 jajka 2 łyżki margaryny (4 dag) szczypta soli Nadzienie: 35 dag mieszanego mięsa mielonego 15 dag pieczarek 1 puszka pomidorów bez skórki (850 ml) 1 puszka kukurydzy 1 pęczek dymki 2 łyżki oleju słodka papryka sól, pieprz Sos: 10 dag żółtego sera…
Przekąski
Naleśniki meksykańskie
by Wioletta Luter • • 0 Comments
Składniki ciasta: 17 dag mąki pszennej 8 dag mąki kukurydzianej 1 szklanka mleka 2 jajka 3/4 szklanka wody sól 2 łyżki oleju Składniki nadzienia: 1 szklanka ugotowanej fasoli 2 łyżki oleju 2 jajka 10 dag kiełbasy lub szynki ostra papryka 4 dag tłuszczu do smażenia Sposób przyrządzenia: Przygotować ciasto naleśnikowe z mąki pszennej i kukurydzianej,…
Przekąski
Naleśniki biszkoptowe z mięsem
by Wioletta Luter • • 0 Comments
Składniki: 25 dag mąki 3 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody (ciepłej) 3 łyżki oleju lub stopionego masła 4 dag tłuszczu do smażenia 1/2 łyżeczki cukru , sól Nadzienie mięsne: 25-30 dag mięsa gotowanego 1 łyżka zielonej natki cebula, sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Żółtka jajek wymieszać z mlekiem, dodać sól, cukier i przesianą mąkę,…
Przekąski
Miód z maślanki
by Teresa Kropidłowska • • 0 Comments
Składniki: 1 litr maślanki 0,70 kg cukru Sposób przyrządzenia: Maślankę wlewamy do garnka z grubym dnem ,dosypujemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godzinę tak długo aż nabierze konsystencji i barwy miodu. Cały czas mieszamy aby się nie przypalił. Doskonały na chleb z masłem. Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta.…