Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: małe co nie co

Słowackie langosze

Składniki: 1 kg. mąki tortowej 2 opakowania drożdży w proszku 2 jajka 2 szklanki mleka oliwa 4 łyżeczki startego żółtego sera czosnek majonez keczup Przygotowanie: Z mąki, mleka i drożdży zarobić ciasto. Włożyć do woreczka foliowego wysmarowanego oliwą i luźno zawiązać. Odłożyć do lodówki na dobę. Ciasto podzielić na placki i smażyć na oleju. Posypać…

Placek lotaryński

Składniki: 1 szklanka mąki 1/2 kostki masła 4 jajka 1 żółtko 20 dag. wędzonego boczku 15 dag. żółtego sera 200 ml. gęstej śmietany 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Przygotowanie: Boczek pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o  małych oczkach. Jajka ubić ze śmietaną , dodać ser, boczek i natkę. Doprawić solą i…

Krokiety z szynki i sera

Składniki: 10 dag mąki ½ l mleka 4 łyżki masła 8 dag startego żółtego sera 1 jajko 1 plaster posiekanej szynki pęczek posiekanego szczypiorku olej bułka tarta Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę po czym rozprowadzić ją mlekiem, wówczas dodać do niej ser oraz 2 żółtka. Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu aż…

Bawarskie szpecle

Ciasto: 1/2 kg. mąki 200 ml. mleka 250 ml. wody 1/4 łyżeczki soli 5 łyżek oleju Przygotowanie: Z podanych składników wymieszać mikserem jednolite ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. W 5 litrowym garnku zagotować wodę z solą i olejem. Maszynkę do szpecli ustawić na garnku, wlewać ciasto do pojemnika i poruszać nim , aby…

Bawarskie knedle z bułek

Składniki: 12 czerstwych bułek łyżeczka soli 1/2 l. letniego mleka natka pietruszki 5 jajek Przygotowanie: Bułkę rozdrobnić na kawałeczki. Natkę drobno posiekać. Do bułek wlać mleko, dodać sól i natkę. Wbić jajka i wyrobić masę. Z masy uformować kuliste knedle. W garnku zagotować osoloną wodę, włożyć knedle i gotować ok. 20 minut. Wyjąć łyżką cedzakową,…