
Nadzienie:
- mięso ugotowane 1 kg
- bułka czerstwa 2 sztuki
- tłuszcz 10 dag
- cebula 1 sztuka
- jajko 1 sztuka
- sól
- pieprz
- słonina
Ciasto:
- mąka 90 dag
- jajka 7 sztuk
- mleko 0,75 l
- woda 0,75 l
- sól
- słonina
- tłuszcz do smażenia

Składniki: tuńczyk w sosie własnym 1 puszka ogórek kiszony 2 sztuki cebula 1 sztuka jogurt naturalny 1 łyżka sól pieprz chleb tostowy 8 kromek Sposób przyrządzenia: Ogórki kiszone oraz cebulkę należy pokroić w bardzo drobną kosteczkę, następnie wymieszać wszystko razem z odsączonym tuńczykiem, majonezem i jogurtem naturalnym. Tak przygotowana pastę należy doprawić do smaku solą…
Składniki: grzanki 5 sztuk boczek 5 plasterków gruszki z kompotu 3 sztuki ser żółty 5 plasterków Sposób przyrządzenia: Na patelni należy lekko podsmażyć plastry boczku, na grzankach należy układać po plasterku boczku, a na nim 1/2 gruszki z kompotu oraz plaster sera żółtego. Całość należy zapiec. Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos