Składniki:
- 1 kg. ziemniaków
- 5 łyżek sera żółtego
- sól
- olej
Składniki: 6 czerstwych bułek ½ kostki masła ½ szkl. białego deserowego wina 2 marmolada z jabłek ¾ szkl. cukru masło do formy Sposób wykonania: Skórki z bułek usunąć a miąższ pokroić w kostkę, którą polać roztopionym masłem i posypać cukrem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec aż się zarumienią. Wówczas układać kostki bułki na przemian…
Składniki: 250 g sera rokpol 4 łyżki śmietany 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki posiekanego szczypiorki kilka połówek orzechów włoskich Sposób wykonania: Ser rozetrzeć widelcem po czym dodać do niego śmietankę. Dokładnie wymieszać, wówczas dodać posiekane orzechy i szczypiorek. Ponownie wymieszać. Przełożyć pastę do salaterki udekorować połówkami orzechów włoskich.