Składniki łazanki 1 kg kapusty 2 cebule 3 łyżki masła pół łyżeczki kminku pieprz sól Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym zalać woda i ugotować. W między czasie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle po czym dodać ją do odcedzonej kapusty. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i trzymać na ogniu jeszcze przez około 20…
Tag: makarony
Listy
Smażone kuleczki z kaszy gryczanej
by Justyna Bura • • 0 Comments
Składniki 25 dag kaszy gryczanej 30 dag białego sera 2 jaja łyżka tłuszczu 2 łyżki posiekanej zieleniny 5 dag tartej bułki pieprz sól olej do smażenia Sposób wykonania; Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu po czym zemleć ja razem z twarogiem. Wówczas wbić jajka i dodać posiekaną zieleninę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i…
Listy
Kluski z grysiku do zup
by Julia Klocek • • 0 Comments
Składniki: 30 g grysiku 20 g masła jajko sól olej Sposób wykonania: Jajko roztrzepać po czym dodać do niego grysik i szczyptę sol. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny. W między czasie utrzeć masło i dodać do go masy grysikowej. Całość dokładnie utrzeć. Z powstałego ciasta nabierać łyżką kawałki, które obtoczyć w oleju…
Listy
Kluski z makiem i bakaliami
by Mikołaj Izydorczyk • • 0 Comments
Składniki: ½ mąki 2 jajka ½ szklani maku 4 łyżki miodu garść rodzynek i orzechów 4 łyżki słodkiej śmietany sól Sposób wykonania: Do mąki wbić jajka i dodać odorbinę wody. Całość dokałdnie zagnieść na twarde ciasto. Rozwałkować je i pokroić na kluseczki. Ugotować je w osolonej wodzie. W między czasie mak sparzyć wrzątkiem a potem…
-300x161.jpg)
.jpg)