Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: lody

Banany z kiwi i pomarańczami w bitej śmietanie

Składniki: 4 dojrzałe banany 2 pomarańcze 2 owoce kiwi 10 dkg kaka mieszanego z cukrem pudrem bita śmietana Sposób przyrządzenia: Banany obrać pokroić skośnie w plastry. Każdy plaster obtoczyć w cukrze wymieszanym z kakałem. Kiwi i pomarańcze obrać, pokroić w plastry. Plastry kiwi i pomarańczy umieścić w szklanym pucharkach, zalać śmietaną, obłożyć plastrami bananów.

Banany w kakaowej posypce z bitą śmietaną

Składniki: 50 dkg dojrzałych bananów 15 dkg cukru pudru 2 łyżki kakao 5 dkg posiekanych prażonych orzechów włoskich lub nerkowca gęsta śmietana Sposób przyrządzenia: Banany obrać pokroić skośnie w plastry. Każdy plaster obtoczyć w cukrze wymieszanym z kakałem.  Śmietanę ubić na sztywno. Na półmisku ułożyć plastry bananów, obłożyć ozdobnymi kleksami bitej śmietany, posypać posiekanymi orzechami.

Banany z wiórkami kokosowymi

Składniki: 4 duże, dojrzałe banany 3 łyżki masła 1 łyżka wiórek kokosowych 3 łyżki brązowego cukru 4 łyżki soku z cytryny gęsty jogurt Sposób przyrządzenia: Banany obrać. Na patelni rozgrzać masło, obsmażać banany po 2 minuty z każdej strony aż banany lekko się zarumienią. Na suchej patelni lekko podprażyć wiórka kokosowe. Cukier wymieszać z sokiem…

Banany w maśle smażone

Składniki: 6 dużych bananów 8 łyżek brązowego cukru 2 łyżki masła 2/3 szklanki gęstej śmietany kremowej 2 łyżki uprażonych nasion sezamu lody waniliowe Sposób przyrządzenia: Banany obrać, przekroić każdy wzdłuż na połowę, posypać 2 łyżkami cukru. Na dużej patelni rozgrzać masło, obrumienić na nim połówki bananów. Odstawić w ciepłe miejsce. Do pozostałego na patelni masła…