Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: likiery

Nalewka rumowa z daktylami Iwony

Składniki: 4 łyżki czerwonej herbaty 15 dkg suszonych bez pestek daktyli 1 litr wódki szklanka wody szklanka rumu Sposób przyrządzenia: Czerwoną herbatę zalać wrzącą wodą i odstawić do zaparzenia na około 10 minut. Przecedzić  przez sito. Daktyle pokroić  w plasterki , dodać, rum, wódkę i herbatę, odstawić w suche i chłodne miejsce na około 1…

Nalewka z zieloną herbatą i sokiem z winogron Iwony

Składniki: 3 łyżki   zielonych listków zielonej herbaty otarta skórka z cytryny 1 dojrzałe soczyste jabłko 1 szklanka wody 1 szklanka soku z winogron ½ litra wódki Sposób przyrządzenia: Zieloną herbatę zaparzyć przez 10 minut pod przykryciem, przecedzić przez sito. Jabłko umyć, nie obierać ze skórki, pokroić w ósemki i usunąć gniazda nasienne. W dużym słoju…

Nalewka z winogron na rumie

Składniki: 1 kg deserowych winogron 1 litr rumu 50 dkg cukru pudru Sposób przyrządzenia: Winogrona przebrać, umyć i usunąć szypułki, osuszyć na papierowym ręczniku. W wyparzonym  słoju układać owoce, przesypując cukrem pudrem. Zalać rumem i zamknąć. Odstawić na 2 miesiące w chłodne miejsce. Po tym czasie zlać nalewkę do butelek, a winogrona wykorzystać do dekorowania…

Ratafia dziadka Władka

Składniki: 2 kg wiśni 10 goździków ½ laski wanilii 1 litr spirytusu 95% ½ kg cukru kawałek cynamonu Sposób przyrządzenia: Umyte wiśnie przełożyć do słoja, dodać  pozostałe składniki i zalać spirytusem. Przechowywać w chłodnym miejscu przez rok. Po tym czasie zlać do butelek.