Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: likier

Likier pomarańczowo-goździkowy

Składniki: 2 pomarańcze 60 goździków kawałek kory cynamonu 25 dag cukru 1 l czystej wódki Sposób wykonania:W pomarańcze powbijać goździki po czym powkładać je do słoja.Posypać cynamonem oraz cukrem i zalać wódką.Szczelnie zalecić i odstawić na 6 tygodni.Co kilka dni potrząsać słojem by cukier mógł się rozpuścić.Po 6 tygodniach nalewkę przefiltrować usuwając pomarańcze i rozlać…

Likier korzenny

Składniki: 3 dag migdałów 50 ml jałowcówki 3 dag kminku 20 dag cukru szczypta szafranu, kory cynamonu, goździków, suszonej mięty 200 ml wody źródlanej 600 ml winiaku Sposób wykonania:Sparzane i obrane migdały pokroić po czym zalać je jałowcówką.Następnie przełożyć je do gęsiorka, dodać pozostałe przyprawy razem z miętą.W między czasie wodę doprowadzić do wrzenia z…

Likier jeżynowy

Składniki: 1 ½ kg jeżyn 1 kg cukru 1 l spirytusu Sposób wykonania;Z owoców usunąć szypułki po czym je zmiksować, wówczas połączyć z cukrem.Przełożyć masę o słoja i pod przykryciem odstawić w nasłonecznione miejsce na dwa dni(może być parapet).Po tym czasie wlać spirytus, dokładnie wymieszać i ponownie odstawić tym razem na 3 dni.Następnie likier przefiltrować…

Likier z soku z czarnych porzeczek

Składniki: 3 l soku z czarnych porzeczek 3 kg cukru 10 g ziela angielskiego 1 op. drożdży winnych 600 ml spirytusu 600 ml przegotowanej wody mineralnej Sposób wykonania:Sos z porzeczek wymieszać z 2 kg cukru po czym wlać go do gęsiora.Dodać jeszcze drożdże oraz ziele angielskie i odstawić na 3 tygodnie.Po tym czasie dodać resztę…

Likier angielski

Składniki: 4 pomarańcze 3 cytryny 1 laska wanilii kawałek kory cynamonu 3-4 goździki 1 l spirytusu 1 kg cukru Sposób wykonania:Sparzone pomarańcze i cytryny nakłuć widelcem i przełożyć do słoja.Zalać je spirytusem i wrzucić jeszcze goździki, cynamon oraz wanilię.Słój szczelnie zakręcić i odstawić na 4-6 tygodnie.Po tym czasie cytryny wyjąć a pomarańcze przekroić na pół,…