Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: likier pomarańczowy

Sos pomarańczowy

Składniki: ½ l soku z pomarańczy 1 łyżka posiekanej skórki pomarańczowej 1 łyżka likieru pomarańczowego 10 dag cukru Sposób przygotowania: Do soku dodać cukier oraz skórkę. Doprowadzić całość do wrzenia, wówczas wlać likier i dokładnie wymieszać. Na sam koniec przetrzeć przez sito. 

Zimny poncz pomarańczowy

Składniki: 10 obranych, pokrojonych w plastry pomarańczy 5 łyżek cukru ½ szklanki  likieru pomarańczowego ½ szklanki soku cytrynowego 1 litr białego wytrawnego wina 1 litr wina gazowanego Sposób przyrządzenia: W szklanym dużym słoju umieścić plastry pomarańczy, dodać likier, cukier, sok cytrynowy, odstawić do lodówki na 3 godziny, dodać wino, odstawić ponownie do lodówki. Przed podaniem…

Poncz herbaciany

Składniki: 2 szkl. herbaty 1 szkl. wódki 1 szkl likieru wiśniowego 1 szkl. likieru pomarańczowego plasterek cytryny Sposób wykonania: Likier wiśniowy, wymieszać gorąca herbatą, likierem pomarańczowym i wiśniowym. Poncz przelać do szklanek do każdej włożyć plasterek cytryny.

Sos pomarańczowy

Składniki: ½ l soku z pomarańczy 1 łyżka posiekanej skórki pomarańczowej 1 łyżka likieru pomarańczowego 10 dag cukru Sposób przygotowania: Do soku dodać cukier oraz skórkę. Doprowadzić całość do wrzenia, wówczas wlać likier i dokładnie wymieszać. Na sam koniec przetrzeć przez sito.

Likier pomarańczowo- kawowy

Składniki: 2 pomarańcze 40 ziarenek kawy 20 dag cukru w kostkach 100 ml spirytusu 500 ml czystej wódki Sposób wykonania:Pomarańcze przekroić na połówki po czym powbijać w skórkę ziarenka kawy.Włożyć pomarańcze do słoja, zasypać je cukrem i zalać wódką oraz spirytusem.Szczelnie zakręcić i odstawić na kilka miesięcy.Następnie likier przecedzić i przefiltrować po czym rozlać go…