Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: lato

Chłodnik z ogórków ze szczypiorkiem Izy

Na upalne dni najlepszy orzeźwiający chłodnik ogórkowy. Do jego wykonania potrzebujesz: ogórków, jogurtu naturalnego, szczypiorku i czosnku. 
 

Składniki:

  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 250 g ogórków gruntowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pitruszki 
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy 
  • sól
  • pieprz 
 

Granita czyli sorbet z pomolo

Składniki: 75 dkg miąższu z pomolo (pozbawionego błon) 25 dkg cukru 125 ml wody 50 ml czerwonego, słodkiego wina Sposób wykonania: W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę wymieszaną z cukrem, dodać posiekany nożem miąższ pomolo i wino, wymieszać. Używając blendera zmiksować drobno schłodzoną mieszankę owocu z syropem i winem. Mieszankę przelać do szklanego naczynia i…

Napój jogurtowy z cytryną

Składniki: 1 litr jogurtu naturalnego 1 cytryna cukier puder otarta skórka cytrynowa Sposób przyrządzenia: W szklanym dzbanku wymieszać jogurt naturalny, sok z cytryny, cukier puder do smaku i otartą skórkę cytrynową. Przelać do wysokich szklanek, schłodzić.

Miodowy napój mleczny w kolorze bursztynu

Składniki: ½ litra śmietanki 1 litr kefiru lub jogurtu naturalnego ½ szklanki płynnego miodu 2 żółtka cytryna Sposób przyrządzenia: Cytrynę sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce, z pozostałej części wycisnąć sok. Kefir połączyć z płynnym miodem, żółtkami i sokiem z cytryny. Dodać skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszać. Przelać do wysokich szklanek i przed podaniem schłodzić.

Energetyczny wiosenny napój z buraczków pachnący koperkiem

Składniki: ½ kg buraczków 2 łyżki cukru skórka razowego chleba pęczek posiekanego zielonego koperku sól do smak 1 litr przegotowanej wody Sposób przyrządzenia: Buraki umyć, obrać i drobno pokroić. Włożyć do dużego szklanego słoja, zalać przegotowaną wodą około 1 litra, dodać sól i cukier do smaku i skórkę razowego chleba. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić…