Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Energetyczny wiosenny napój z buraczków pachnący koperkiem

Składniki:

  • ½ kg buraczków
  • 2 łyżki cukru
  • skórka razowego chleba
  • pęczek posiekanego zielonego koperku
  • sól do smak
  • 1 litr przegotowanej wody

    Sposób przyrządzenia:
    Buraki umyć, obrać i drobno pokroić. Włożyć do dużego szklanego słoja, zalać przegotowaną wodą około 1 litra, dodać sól i cukier do smaku i skórkę razowego chleba. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na 5 dni. Po tym czasie przecedzić, przelać do czystych butelek i odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem można doprawić solą i cukrem i posiekanym zielonym koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *