Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kurczak

Udka kurczaka w cieście francuskim

Składniki: udka z kurczaka mrożone ciasto francuskie sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Udka umyć, osuszyć, przekroić w stawie kolanowym na dwie części, przyprawić. Rozmrożone płaty ciasta francuskiego pokroić na odpowiednio duże kawałki. Każdą porcję mięsa zawinąć w płat ciasta, posmarować olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 40 minut. Przepis na…

Kurczak w ziołach pieczony w rękawie

Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżeczki ziół do drobiu 1/3 szkl. wody 2 łyżeczki  ziół prowansalskich Sposób przyrządzenia Pierś pokroić na kawałki. Posypać ziołami, wymieszać i odstawić na godzinę. Ułożyć w rękawie do pieczenia i zalać zimną wodą. Piec w piekarniku ok 30 minut w temp. 200 stopni. Przepis na konkurs Godin nadesłany…

Pasztet Marka

 

Składniki:

  • mały kurczak
  • karkówka ( lub inne) 0,5 kg
  • 3 cebule
  • 2 nieduże marchewki
  • nieduży seler lub pietruszka
  • pół pora
  • wątróbka drobiowa – 1/5 wagi mięs
  • suszone grzybki 5 dag
  • 2 czerstwe bułki
  • 4 jajka
  • 1 gałka muszkatołowa (nie mielona)
  • ziele angielskie
  • owoc jałowca
  • liść laurowy
  • pieprz, sól
  • smalec
  • tarta bułka

 

 

Kurczak zapiekany z ryżem i marchewką

Składniki: 20 dkg mięsa z gotowanego lub pieczonego kurczaka 1 szklanka ryżu 1 ugotowana średnia marchewka 1 jajko 1 łyżka tartego żółtego sera 1 łyżeczka posiekanego koperku sól, pieprz Sposób przyrządzania: Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem soli, odcedzić, wypłukać. Mięso pokroić w plastry, podobnie pokroić marchewkę. Ryż, kurczaka, marchewkę, jajko, koperek i przyprawy wymieszać.…

Filet z kurczaka zapiekany z ziemniakami i grzybami

Składniki: 50 dkg piersi z kurczaka 15 dkg grzybów leśnych i pieczarek 5 ziemniaków 1 cebula 1 marchewka 15 dkg tartego żółtego sera 3 łyżki majonezu 1 szklanka mleka 1 łyżka mąki olej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w plastry, usmażyć na oleju lekko rumieniąc. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Grzyby…