Składniki: udka z kurczaka mrożone ciasto francuskie sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Udka umyć, osuszyć, przekroić w stawie kolanowym na dwie części, przyprawić. Rozmrożone płaty ciasta francuskiego pokroić na odpowiednio duże kawałki. Każdą porcję mięsa zawinąć w płat ciasta, posmarować olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 40 minut. Przepis na…
Tag: kurczak
Listy
Kurczak w ziołach pieczony w rękawie
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżeczki ziół do drobiu 1/3 szkl. wody 2 łyżeczki ziół prowansalskich Sposób przyrządzenia Pierś pokroić na kawałki. Posypać ziołami, wymieszać i odstawić na godzinę. Ułożyć w rękawie do pieczenia i zalać zimną wodą. Piec w piekarniku ok 30 minut w temp. 200 stopni. Przepis na konkurs Godin nadesłany…
Listy
Pasztet Marka
by Marek Franus • • 0 Comments

Składniki:
- mały kurczak
- karkówka ( lub inne) 0,5 kg
- 3 cebule
- 2 nieduże marchewki
- nieduży seler lub pietruszka
- pół pora
- wątróbka drobiowa – 1/5 wagi mięs
- suszone grzybki 5 dag
- 2 czerstwe bułki
- 4 jajka
- 1 gałka muszkatołowa (nie mielona)
- ziele angielskie
- owoc jałowca
- liść laurowy
- pieprz, sól
- smalec
- tarta bułka

Listy
Kurczak zapiekany z ryżem i marchewką
by Czesława Koper • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg mięsa z gotowanego lub pieczonego kurczaka 1 szklanka ryżu 1 ugotowana średnia marchewka 1 jajko 1 łyżka tartego żółtego sera 1 łyżeczka posiekanego koperku sól, pieprz Sposób przyrządzania: Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem soli, odcedzić, wypłukać. Mięso pokroić w plastry, podobnie pokroić marchewkę. Ryż, kurczaka, marchewkę, jajko, koperek i przyprawy wymieszać.…
Listy
Filet z kurczaka zapiekany z ziemniakami i grzybami
by Zbyszek Marcinkowski • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg piersi z kurczaka 15 dkg grzybów leśnych i pieczarek 5 ziemniaków 1 cebula 1 marchewka 15 dkg tartego żółtego sera 3 łyżki majonezu 1 szklanka mleka 1 łyżka mąki olej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w plastry, usmażyć na oleju lekko rumieniąc. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Grzyby…