Składniki: 2 kg kurczaka 6 łyżek masła 6 łyżek miodu płynnego sok z cytryny sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Sposób wykonania: Kurczaka umyć, osuszyć, obciąć szyjkę i skrzydła, natrzeć solą i pieprzem i sokiem z cytryny, stopić masło, wymieszać z miodem oraz połową startej gałki muszkatołowej. Powstałą mieszanką wysmarować kurczaka z zewnątrz i w…
Tag: kurczak
Listy
Kurczak ze śliwkami i majerankiem
by Daria • • 0 Comments
Składniki: tuszka kurczaka/ około 1 ½ kg/ 30 dkg śliwek 2 duże jabłka 1 duża cebula szklanka bulionu majeranek sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sposób wykonania: Kurczaka umyć, osuszyć. Dokładnie usunąć tłuszcz. Tuszkę pokroić na porcje, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać olej, zrumienić kawałki kurczaka. Dodać…
Listy
Roladki z kurczaka z boczniakami Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 35 dkg świeżych boczniaków 4 podwójne piersi z kurczaka 1 duża cebula jajko 15 dkg sera pleśniowego ½ szklanki bułki tartej 3 łyżki masła ½ szklanki oleju sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Boczniaki dokładnie umyć, odciąć twarde korzonki, pokroić w paski, poddusić na maśle z dodatkiem oleju, dodać pokrojoną w piórka cebulę, doprawić…
Listy
Piersi z kurczaka marynowane w musztardzie Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 2 piersi z kurczaka 5 łyżek musztardy francuskiej sól, pieprz do smaku 8 dkg masła Sposób wykonania: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, natrzeć solą i pieprzem, posmarować musztardą, wstawić do lodówki na 3 godziny. Na patelni roztopić połowę masła, obsmażyć mięso, przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać stopionym masłem. Zapiekać w nagrzanym…

