Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnie regionalne

Kotlety wieprzowe na sposób z Kolozsvar

 Skład:

1,2kg wieprzowiny, szynka

300g cebuli

100g smalcu

400g wędzonej wieprzowiny

1,5kg kwaszonej kapusty

150g koncentratu pomidorowego

kilka łyżek śmietany

sól, papryka

Sposób wykonania:

Posiekaną cebulę przesmażyć, dodać mieloną paprykę i koncentrat, wlać wodę. Mięso pokroić na kotlety, posolić i włożyć do cebuli. Dusić pod przykryciem. Gdy mięso jest już wpół miękkie, dodać kapustę i pokrajaną w kostkę wędzoną wieprzowinę. Po ugotowaniu dodać śmietanę.

 

Jarska sałatka z greipfruta I

Skład: główka sałaty grejpfrut 2 pomarańcze 20 zielonych oliwek 1 papryka pęczek szczypiorku z dymki 2 łyżki soku cytr. 2 łyżki oliwy słonej lub z oliwy sól, pieprz, cukier do smaku.   Sposób wykonania: Sałatę rozebrać, umyć i osuszyć, liście ułożyć w salaterce. Szczypiorek pokroić na centymetrowe kawałki. Oliwki przeciąć i usunąć pestki albo użyć…

Pikantna sałatka owocowa

Skład: 2 gruszki 2 winne jabłka 2 brzoskwinie 4 morele 4 spore śliwki lub renklody łyżka oliwy 3/4 szklanki wytrawnego wina szczypta gałki muszk. pół łyżeczki otartej skorki cytr., cały  puder.   Sposób wykonania: Gruszki i jabłka obrać, pokroić w paski lub kostkę, skropić winem. Brzoskwinie pokroić w ósemki, morele i siwki w ćwiartki. Wymieszać…

Sałatka brzoskwiniowo-szparagowa

Skład: 3 brzoskwinie 250 g szparagów pół szklanki majonezu szklanka. jogurtu lub kwaśnej śmietany 2 łyżki soku cytrynowego siekany koperek liście sałaty sól, cukier do smaku. Sposób wykonania: Ugotowane szparagi pokroić na 3 cm. kawałki. Brzoskwinie sparzyć i obrać ze skorki, przekroić, odrzucić pestki, pokroić w kostkę. Majonez połączyć z jogurtem (zdrowiej) lub śmietana +…

Mięso jelenia – kilka informacji.

 Chyba nie ma takiego drugiego zwierzęcia, które jak jeleń było przez tysiąclecia otaczane równie wielkim kultem. Nie dziw więc, że jest on bohaterem niezliczonych legend. Do czasów nowożytnych uważano jelenia za królewską zwierzynę, na którą wolno byto polować tylko szlachetnie urodzonym. Natomiast jeżeli ktoś chce dzisiaj zapolować na jelenia, robi to najczęściej za pomocą noża…