Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnie regionalne

Szczupak faszerowany.

Skład: szczupak 6 dag bułki ½ szklanki mleka mała cebula 2dag tłuszczu 2 żółtka sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2dag masła natka pietruszki 1 pomidor Sposób przyrządzenia: Szczupaka ostrożnie oskrobać, obciąć płetwy i ogon, opłukać, nadciąć skórę dookoła głowy, odwinąć i ostrym nożykiem, oddzielając od mięsa, ściągnąć. Przy ogonie odciąć cały tułów. Skórę odłożyć (jeżeli została…

Raita indyjska.

Skład: 2duże pomidory 1świeży ogórek 2słodkie papryki po pół szklanki różyczek kalafiora ziemniaków pokrojonych w kostkę pokrojonego selera łyżka posiekanej natki pietruszki szklanka jogurtu naturalnego po szczypcie:startej gałki muszkatołowej,mielonej kolendry,ostrej mielonej papryki,pieprz,sól. Sposób przyrządzenia: Kalafior,ziemniaki i seler ugotować,pomidory sparzyć,obrać ze skórki,usunąć nasiona,pokroić w kostkę.Ogórek obrać,również pokroić w kostkę.Papryki umyć,przeciąć wzdłuż,usunąć nasiona,pokroić w cienkie paski.Jogurt rozmieszać,dodać…

Sałatka morska.

Skład: 200 g krewetek 300 g małży 200 g kalmarów 1 mała ośmiornica 300 ml oleju 400 g ryżu 1 cebula sól, pieprz, zielona pietruszka Sposób przygotowania: Wymyć dokładnie owoce morza i ugotować każde osobno. Sosy z krewetek i małż zachować. Cebulę zetrzeć. 2/3 oleju rozgrzać na patelni. Owoce morza pokroić na drobne kawałki i…

Bogracz.

Skład: Po 30 dag selera  marchwi pietruszki i pieczarek 1 mała puszka groszku 3 cebule 3 ogórki kiszone 1/2 szklanki ostrego keczupu po 1 strąku papryki zielonej żółtej i czerwonej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 50 dag wołowiny bez kości 4 łyżki oliwy sól pieprz kajeński Sposób przyrządzenia: Wołowinę pokroić na cienkie paski, seler, marchew i…