Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnie regionalne

Sałatka egzoryczna

Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 4 ogórki kiszone 1 puszka kukurydzy 1puszka ananasów 2 łyżki musztardy 3 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Ananasy osączyć i pokroić w kostkę, podobnie pokroić ogórki i jajka. Wymieszać z osączoną kukurydzą. Doprawić pieprzem i musztardą. Wymieszać z majonezem. Jeżeli ogórki nie były zbyt słone, sałatkę mozna posolić do…

Pizza ziemniaczana

Składniki: 30 dag mąki 5 dag drożdży 1/2 szkl. mleka 8 łyżek oleju 1 jajko 10 dag boczku 1 cebula 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki majeranku 75 dag kiszonej kapusty 50 dag ziemniaków 20 dag kwaśnej śmietany 20 dag kremówki sól, pieprz Wykonanie: Z mąki, łyżeczki soli, drożdzy, mleka, oleju i jaka zagnieść ciasto.…

Kluski francuskie (po polsku)

Składniki: 2-3 jajka 2 łyżki masła sól 20 dag twarogu mąka Wykonanie: Masło utrzeć z odrobiną soli, dodając po jednym żółtku, ubitą na sztywno pianę z białek oraz tyle mąki żeby ciasto nie było zbyt rzadkie (ilość mąki zależy od wielkości jaj).Do wrzącej osolonej wody kłasć łyżką małe podłużne kluseczki. Gotować 3-5 min.Kluseczki wyjąć łyżka…

Kawa frappe

Składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 kulki lodów śmietankowych lub waniliowych (lub kostki lodu) 1 łyżeczka cukru mocno schłodzona przegotowana woda Wykonanie: Do wysokiej szklanki (podobnej jak do piwa) wsypujemy kawę, dolewamy 1/4 szkl. wody, dosypujemy cukier i miksujemy ok.2 min. Powstanie gęsta wysoka piana. Wkładamy do szklanki kulki lodów i uzupełniamy zimną wodą. wierzch…

Ciasto na pizzę 2

Składniki: 40 dag mąki 3 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyzki oliwy najlepiej z oliwek ok. 1,5 szkl. ciepłej wody Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posamrowanej tłuszczem blasze. Jednak ciasto to smakuje najlepiej jeżeli po wyrobieniu schłodzimy…