Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnie regionalne

Flądra pod pierzynką

Składniki: 4 flądry (po 30 dag każda), 10 dag chudego wędzonego boczku, 7 dag masła, 7 dag tartej bułki, skórka starta z cytryny, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sól i świeżo zmielony pieprz. Sposób przygotowania: Flądry wypatroszyć, odciąć łby, umyć i osuszyć. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na połowie masła, dodać tartą bułkę i skórkę…

Lumpia z łososiem ( ze zdjęciami )

Składniki: 6 arkuszy ciasta ryżowego 150g świeżego łososia ( filet ) 100g świeżych krewetek ( szarych ) 1 duża marchew 1 duży por 100g małych pieczarek ( świeżych lub z puszki ) 100g bambusa z puszki 6-8 szt. grzybów shii-take ( suszonych ) 1 łyżeczka masła mieszanka chińskich przypraw pieprz ( mieszany ), sól 1…

Szczupak po warmińsku

Składniki: 80 dag szczupaka, 6 dag tłuszczu, 150 dag ziemniaków, 25 dag śmietany, sól i pieprz. Sposób przyrządzenia: Rybę podzielić na porcje, posolić. Obrane ziemniaki pokroić w plastry, gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez ok 5 min. Odcedzić. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, włożyć ziemniaki i rybę, dodać pieprz, zalać śmietaną i piec w średnio nagrzanym…

Sałatka z pomarańczy z czarnymi oliwkami

Składniki: 4 dojrzałe pomarańcze, 1 szalotka, 10 dag czarnych oliwek, 2 łyżki octu winnego sól, pieprz, 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia: Skórkę z pomarańczy ściąć nożem, usuwając ukrytą pod spodem, białą, miękką skórkę. Owoce pokroić w poprzek w cienkie plasterki, ułożyć na czterech talerzach na okrągło. Posypać drobno pokrojoną szalotką. Oliwki pokroić na…