Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnie regionalne

Krokiety z pieczarkami

Składniki: 0,5 kg pieczarek 2 cebule 10 dag żółtego sera sól,pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę zeszklić ,pieczarki udusić wszystko osobno na oleju,zółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach,po wystygnięciu razem wymieszać,dodać sol,pieprz do smaku.Usmarzyć naleśniki, nadziewac farszem i formowac jak krokiety,otoczyć w jajku i bułce, usmarzyć ..pyszne:)

Pulpety z dorsza po żydowsku

Składniki: 40 dag filetów z dorsza, 2 marchwie, 1/2 selera, 1 por, 1 cebula, 1 korzeń pietruszki, pęczek zielonej pietruszki, 1/2 l wywaru z warzyw, 1 bułka, 2 jajka, 15 ml mleka, 1 łyżka mąki, 5 dag rodzynków, 1 łyżka masła. Sposób przyrządzenia: Filety z dorsza wyskórować, posolić, odstawić na 10 minut. Warzywa oczyścić, pokroić…

Sałatka z wędzonego łososia

Składniki: 20 dag wędzonego łososia, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 pomidor, 1 pomarańcza, 1 główka sałaty, 1 kiść zielonych winogron,   sos: 6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Warzywa i owoce umyć. Jajka pokroić w małe cząstki. Pomarańczę…

Ryba gotowana po wdzydzku

Składniki: 1 kg dużej ryby (sieja, szczupak, sandacz), 1 kg ziemniaków, 50 dkg cebuli, pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Rybę sprawić i podzielić na 4 duże dzwonka. Ziemniaki i cebule obrać i pokrajać w talarki. Wszystkie składniki zalać gorącą wodą na tyle, aby je dobrze przykryła i gotować 25 min. Wyłożyć na półmisek lub talerze.

Sałatka ziemniaczana (obiadowa)

Składniki : 6-7 ziemniaków, 2 średnie cebule pokroić w drobną kostkę, 1/2 szkl.przegotowanej wody, 2 łyżki octu, sól,pieprz, czysty tłuszcz pozostały ze smażenia kotletów czy mięska. Sposób przyrządzenia: Ugotować osolone ziemniaki tak aby można je było gorące szybko pokroić w grubą kostkę.Dodać do nich cebulę i wodę wymieszaną z octem.Do smaku doprawić solą i pieprzem.Polać obficie…