Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: Kuchnia polska

Pizza z jajami i jarzynami.

Sos Składniki: 1 łyżeczka masła 1 cebulka 1 ząbek czosnku 1 puszka krojonych pomidorów ½ kostki bulionu warzywnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 1 łyżeczka ketchupu sproszkowany czosnek sól, mąka ziemniaczana Sposób przyrządzenia: Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano,…

Pizza frutti di mare

Sos Składniki: 1 łyżeczka masła 1 cebulka 1 ząbek czosnku 1 puszka krojonych pomidorów ½ kostki bulionu warzywnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 1 łyżeczka ketchupu sproszkowany czosnek sól, mąka ziemniaczana Sposób przyrządzenia: Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano,…

Sałatka ziemniaczana po bawarsku

Składniki: 75 dag ziemniaków, 1 duża cebula, 1 łyżka bulionu mięsnego w proszku, 1 łyżka musztardy francuskiej, 3 łyżki octu winnego, 2 i 1/2 łyżki oleju, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, sól i pieprz. Sposób przyrządzenia: Ziemniaki dokładnie wyszorować, włożyć do dużego garnka, wlać wodę i ugotować. Cebulę obrać, następnie posiekać. Ugotowane ziemniaki odcedzić, przelać zimną…

Dorsz w sosie wiosennym

Składniki: 60 dag filetów z dorsza, 1 pęczek dymki, 3 żółtka, 1 pęczek szczypiorku, 6 młodych liści szczawiu, 2 łyżki rzeżuchy, 2 pęczki natki pietruszki, 10 dag masła, przyprawa wegeta, 5 łyżek oliwy z oliwek, 3 łyżki octu estragonowego, 150 ml śmietany kremówki, sól, świeżo zmielony biały pieprz i sok z cytryny. Sposób przyrządzenia: Filety…

Ser kozi z jabłkiem i Calvadosem (ze zdjęciami )

Dla 2 osób Składniki: 120g sera koziego 1 jabłka 75ml Calvadosu tłuszcz do smażenia 3 łyżki cukru Sposób przyrządzenia: Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne i razem ze skórką kroimy w niezbyt drobną kostkę. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, wrzucamy pokrojone jabłko, cukier i krótko podsmażamy. Gdy cukier się rozpuści , podlewamy Calvadosem i jeszcze trochę zostawiamy…