Składniki: 2 średniej wielkości kalafiory 1 puszka kukurydzy 5-10 ząbków czosnku majonez Sposób przygotowania: Kalafior umyć, osuszyć rozdrobnić same różyczki (bez łodyżek). wielkość około 0,5 -0,7 cm. Dodać odsączoną kukurydzę, wymieszać z majonezem, wycisnąć czosnek. Nie wymaga przypraw. * Pasuje do potraw mięsnych z grill-a
Tag: Kuchnia polska
Porady i Ciekawostki
Zapomniana dynia
by marek • • 0 Comments
Dynie,rośliny pochodzące z Ameryki Środkowej. W Polsce popularnie zwana "Banią". Rodzaj ten liczy około 20 gatunków. Uprawiana już od 4000 lat p.n.e. przez Inków. Do Europy rośliny sprowadzone zostały przez Hiszpanów w XVI wieku. Rośliny przeważnie jednoroczne. Dynię uprawia się jako roślinę pokarmową, paszową lub przemysłową-oleistą. Owoce dyni są bardzo duże. Nasiona są jadalne, zawierają…
Desery
Sorbet porzeczkowo-malinowy
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 75 dag czerwonych porzeczek, 25 dag malin, 1 cytryna, 20 dag cukru. Sposób przyrządzenia: Do rondla wlać niepełną szklankę wody, wsypać cukier, gotować przez 5 minut na średnim ogniu, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, wystudzić. Porzeczki odszypułkować, umyć, osuszyć. Maliny wrzucić do sitka, opłukać, osączyć. Cytrynę wyszorować, pokroić na cienkie plasterki. Porzeczki i…
Śledzie
Śledzie w panierce owsianej z sosem musztardowym
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 4 zielone śledzie (młode) 1 filiżanka mleka, 8 łyżek mąki owsianej, 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 5 łyżek tłuszczu do smażenia na sos: 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1/4 l mleka, 1 łyżka średnioostrej musztardy, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 szczypty soli, szczypta pieprzu, szczypta cukru Sposób przyrządzenia: W garnku…
Desery
Sorbet pomarańczowy z miętą
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 50 g cukru, 2 soczyste pomarańcze, 1 łyżeczka campari, kilka listków świeżej mięty Sposób przyrządzenia: Cukier zagotować z 1/81 wody. Pomarańcze sparzyć. Z jednego owocu zetrzeć skórkę i dodać do syropu z cukru, gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut, następni przecedzić i wlać do metalowej miseczki. Naczynie wstawić do większej miski wypełnionej zimną…